Barcelona ha acollit uns dels congressos mèdics més importants del món, el que tracta malalties infeccioses. Aquesta edició de l’ESCMID Global ha batut rècord d’assistència, amb 18.000 participants, i ha demostrat que hi ha un interès creixent en el tema entre la comunitat mèdica i científica, especialment després de la pandèmia del covid-19. Els bacteris resistents als antibiòtics, l’efecte del canvi climàtic en les transmissions de patologies i la cura del VIH han estat els temes centrals de la trobada.

Bacteris resistents, la gran amenaça a la salut pública

La resistència de bacteris als antibiòtics fa temps que preocupa els científics i s’ha convertit en una de les principals amenaces globals de la salut pública. Per això, es busquen alternatives per combatre’ls. Suïssa és un dels punts del planeta on es treballa en una prova pilot que podria solucionar-ho amb els anomenats fags o bateriòfags.

L’investigador Roberto Sierra, dels Hospitals Universitaris i de la Universitat de Ginebra, ha compartit en aquest congrés el potencial que tenen: “Els fags són virus que infecten bacteris sense afectar les cèl·lules humanes, i al laboratori hem vist com poden controlar poblacions de bacteris multiresistents”. La trobada li ha servit per contactar amb investigadors del seu mateix camp en persona i estrènyer els vincles en la recerca.

També ha pogut teixir aliances la doctora i microbiòloga de Nova Delhi Anusha Rathi. En aquest congrés ha presentat els resultats de la seva investigació. “El món està obrint els ulls davant les malalties infeccioses i cada vegada més empreses decideixen invertir en la recerca, com ara aerolínies. Això ens permet accelerar els diagnòstics i prevenir les infeccions“.

A ningú se li escapa que la pandèmia de la covid-19 va ser el punt d’inflexió per impulsar la recerca en aquest camp. Jesús Rodríguez, organitzador del congrés i expresident de la Societat Europea de Malalties Infeccioses, alerta que cal estar preparats per a una nova pandèmia, sobretot des del punt de vista mèdic. “Tenim investigadors de tots els països del món, es tracta d’associar-nos i trobar solucions a tots als problemes que cada dia es plantegen”.

Aconsellen una dosi de reforç de la vacuna de tos ferina després que se’n quadrupliquin els casos
Segons dades del Centre Nacional d’Epidemiologia (CNE), durant les 10 primeres setmanes de l’any, s’han diagnosticat 8.260 casos d’aquesta malaltia infecciosa