Pel sindicat Metges de Catalunya la reunió amb el Departament de Salut d’aquest dilluns a la tarda “és una reunió més”, no la darrera oportunitat d’arribar a un acord per desconvocar les vagues d’aquesta setmana i la vinent. “Fins a l’últim segon abans de la vaga seguirem negociant i buscant una solució que ens permeti sortir d’aquest atzucac”, ha remarcat a betevé el secretari general de Metges de Catalunya, Xavier Lleonart.

Perquè hi hagi una entesa, ha afegit, “hi ha d’haver anuncis de qüestions concretes que es puguin aplicar l’endemà mateix”. Millores que permetin una reformulació profunda del model sanitari, que millori el confort dels professionals. Aquestes millores, ha subratllat, “no necessàriament han d’implicar posar molts diners sobre la taula de manera immediata”, però sí que s’ha d’acordar una millora substancial de les retribucions “a mitjà o llarg termini”.

Segons el sindicat, els facultatius catalans són el que menys cobren a Europa. Per això, reclamen un augment salarial de 10.000 €/any per als adjunts i 7.000 €/any per als residents. A més, exigeixen un increment de 5.000 €/any en complements i millorar el preu/hora de les guàrdies per dignificar el sobreesforç dels facultatius per la falta de personal.

Lleonart ha explicat que el que ells demanen implica “reformular el sistema sanitari i això implica una inversió”. Considera que el govern els ho deu: “Els 10 any de retallades van ser un préstec que va fer el sistema nacional de salut de Catalunya, i ara ens toca cobrar-lo”.