Fa 17 anys diverses persones migrades i refugiades van ocupar l’església de Santa Maria del Pi durant 47 dies fent vaga de fam. Amb la històrica mobilització del 2001 van obtenir els papers. Aquest diumenge han tornat a l’església, on dos centenars de persones s’han reunit per preparar un calendari de mobilitzacions i accions a tot l’estat per fer palès que mantenir el permís de residència és molt complicat amb la situació laboral que tenen. Demanen que es reformi la Llei d’estrangeria per adaptar-la a la realitat social i laboral.

És un dels clams que fa en Brahim Oumouhou, president de Cornellà sense Fronteres, que explica que “és complicat combinar tres anys de residència amb un contracte de feina d’un any i a temps complet, quan aquests contractes moltes vegades no els tenen ni les persones d’aquí“. Alguns reconeixen treballar en l’anomenada economia submergida, és a dir, sense papers i de forma il·legal per poder viure.

Una altra mena de reivindicacions que s’han escoltat ha fet referència a les peticions d’asil. La comunitat veneçolana, adherida a l’assemblea d’aquest diumenge, ha denunciat que hi han 52.000 peticions d’asil de veneçolans a Espanya sense resoldre o d’altres que estan perdent aquest estatus, una situació que “ens està empenyent a la il·legalitat”.

La darrera mobilització a Barcelona va ser abans de Nadal, quan una desena de persones van tancar-se a l’església de Santa Anna per fer una vaga de fam que es va allargar una setmana. Aleshores van aconseguir fixar una reunió amb l’Ajuntament aquest mes per analitzar algunes propostes.