El director general dels Mossos d’Esquadra, Andreu Joan Martínez, assegura que des del cos policial han constatat des d’aquest últim cap de setmana un “canvi de comportament” en alguns “grups radicals” que busquen la confrontació amb la policia, però que desvincula dels CDR. Aquest canvi es va produir, segons el cos, tant durant la concentració de dissabte contra la manifestació de JUSAPOL, com ahir en acabar la manifestació per commemorar l’1 d’octubre tant davant de les portes del Parlament com davant de la prefectura Superior de la Policia Nacional de la via Laietana

Sobre les càrregues dels Mossos d’Esquadra, el director dels cos ha explicat que ahir, com fan sempre, es van esgotar totes les vies d’interlocució i mediació abans d’intervenir. Martínez ha dit que és quan van constatar que alguns manifestants volien pujar a la porta del Parlament, trencar-la i entrar a la cambra catalana, que van decidir actuar i dispersar-los. “Hi havia una voluntat clara de confrontació i d’entrar al Parlament de Catalunya”, ha afirmat.

Els Mossos neguen manca d’efectius

En la roda de premsa per donar explicacions sobre l’actuació policial d’ahir, el responsable dels Mossos també ha negat errors en la planificació del dispositiu i que hi hagués una manca de recursos. “Vam triplicar els efectius d’una situació d’alt risc com és la d’un partit de Champions”, ha assegurat Martínez. Qui va dispersar els manifestants, segons ha explicat, van ser les unitats d’ordre públic, les Brimo, amb el suport de les unitats de seguretat que hi havia a l’interior del Parlament.

El director dels Mossos, Andreu Joan Martínez, no ha volgut valorar les declaracions del president Torra en què animava els CDR a pressionar el govern. Sobre la seva possible dimissió ha dit que “està en mans del conseller” Buch.

43 persones ferides, la majoria policies

43 persones van resultar ferides aquest dilluns a la nit en les càrregues policials que hi va haver a les portes del Parlament, a la via Laietana i també a Girona. Segons ha informat el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), es tracta de lesions de caràcter lleu i no va ser necessari cap trasllat a centres sanitaris. La majoria dels ferits, segons els SEM, van ser agents dels Mossos d’Esquadra que van intervenir en les càrregues. En total, segons fonts de la policia, van resultar ferits uns 30 agents.

Els sindicats dels Mossos USPAC i SAP han criticat la gestió política dels fets d’ahir. Consideren que s’ha posat en risc la seguretat dels agents fent-los realitzar tasques d’ordre públic sense tenir ni els efectius ni la formació ni el material adequats. Tots dos sindicats en responsabilitzen tant el president Torra com el conseller Buch.

A Barcelona hi va haver disturbis tant a les portes del Parlament com a la via Laietana, davant la prefectura de la Policia Nacional. En aquest darrer punt, els agents van acabar dispersant els manifestants amb salves i durant l’actuació hi va haver corredisses. Al Parc de la Ciutadella, davant les portes de la cambra, els concentrats tenien la intenció d’accedir a l’edifici i els agents van acabar carregant amb projectils d’escuma.