(ACN) Malgrat que amb el pas dels anys i la cronificació de la malaltia la Sida ha anat perdent interès mediàtic, familiars i amics de persones mortes a causa del virus s’han aplegat aquest migdia al Jardí d’Aclimatació del Parc de Montjuïc, seu del Memorial Permanent de la Sida a Barcelona, per commemorar la 29a edició del Memorial Internacional de la Sida.

Des de fa gairebé tres dècades, el Memorial ens convoca amb un doble compromís: recordar les persones mortes per la Sida i, al mateix temps, refermar el nostre compromís comunitari amb la lluita contra aquesta pandèmia.
Ferran Pujol, director del Projecte dels NOMS.

En línia amb el lema escollit per l’edició d’enguany, ‘Memòria i persistència’, Pujol ha afegit que la millor forma d’honorar la memòria dels morts per la Sida és seguir persistint en la lluita fins a donar per acabada la pandèmia: “Hem avançat molt des que fa quaranta anys quan un diagnòstic de VIH era pràcticament sinònim d’una mort segura i ens n’hem de felicitar, però la Sida encara compromet la salut de moltes persones arreu del món, també a casa nostra. Per això, hem d’exigir a les nostres institucions un darrer esforç per vèncer definitivament la malaltia”.

Potenciar la PrEP per seguir reduint noves infeccions

En el terreny de les mesures concretes, Pujol ha reclamat al Departament de Salut un esforç suplementari per reduir les llargues llistes d’espera que hi ha per accedir a la PrEP (profilaxi preexposició). “Si Catalunya no pot donar resposta a aquesta elevada demanda, desaprofitarà el potencial que té la pastilla preventiva per reduir molt significativament el nombre de noves infeccions de VIH, més de 600 a l’any a Catalunya i unes 3.500 a tot l’estat”, ha explicat.

El Memorial Internacional de la Sida es va originar el 1983 a la ciutat de San Francisco (Estats Units) i, un any després, l’ONG Projecte dels NOMS el va instaurar, per primer cop a l’estat espanyol, a Barcelona. Enguany, aquest acte de record i compromís ha estat conduït per l’actriu Anna Maria Barbany i ha comptat amb la participació de Laura Simó, Mone Teruel, Mont Plans, Joan Vázquez, Brigitta Lamoure i el Barcelona Gay Men’s Chorus.

També s’ha recuperat la tradicional ofrena floral per part de familiars, amics i institucions al Memorial Permanent de la Sida que, en els darrers anys, no s’havia pogut fer arran de les restriccions derivades de la covid-19.