Forn baltà emèrit

La visita del rei emèrit, Joan Carles de Borbó, per assistir a regates de Sanxenxo i visitar el seu fill a Madrid, ha generat indignació entre una part de la ciutadania. És la primera vegada que l’emèrit torna a Espanya, després que marxés a viure als Emirats Àrabs Units i que se sabés, el mes de març, que la fiscalia n’havia arxivat les investigacions per defraudar presumptament Hisenda. Entre les reaccions de rebuig, hi ha les del Forn Baltà, a Sants, que ha creat uns dolços especialment dedicats a l’emèrit.

Entre aquests dolços hi ha un tortell, visiblement cremat, que simula un flotador que du el nom de “flotador de rei cremat especialitat gallega per a regates”. Dos grans brioixos farcits de crema i també de xocolata tenen el nom de “venir a tocar els emèrits” i “quin parell d’emèrits”, referint-se a les parts íntimes de l’antic rei. Aquestes propostes gastronòmiques, amb molt de sarcasme, es poden veure a l’aparador de la fleca.

Forn baltà emèrit
Forn Baltà emèrit

Forn reivindicatiu

El Forn Baltà és conegut al barri de Sants per les seves creacions originals i, sobretot, reivindicatives. L’any 2018, per exemple, va cremar un tortell de Reis després de la decisió d’Estrasburg d’obligar Espanya a indemnitzar uns joves condemnats. L’any anterior, quan es va celebrar el referèndum d’autodeterminació, la fleca va crear pans en forma de paperetes.