Cronificació de la pobresa i abusos laborals

“Les famílies no tenen capacitat d’estalvi, i ara mateix no podrien tornar a superar una crisi econòmica.” Anna Roig, cap de Comunicació de Càritas, lamenta que la majoria de famílies que atenen no arriben a final de mes. Apunta que pares i mares fan mans i mànigues per reduir despeses de subministrament energètic, que suposa gran impacte en els infants. Explica que molts dels usuaris de l’entitat admeten que “accepten condicions laborals indesitjables per la necessitat que tenen” i lamenten que això fa que la pobresa sigui crònica i hereditària.

Creix l’habitatge precari

El 40 % dels qui van acudir a Càritas l’any passat no tenien un habitatge digne, explica Luis Miguel Luna, responsable de Comunicació de Càritas. Molts directament no tenen habitatge, dormen al carrer, en solars o en infrahabitatges, però també creix el nombre de persones acollides en pisos de familiars o coneguts, o d’entitats socials.

Càritas va detectar per primera vegada el 2016 que un volum important de persones que atenien, unes 7.200, estaven ocupant un habitatge de manera il·legal. Les famílies que ho feien s’hi havien vist empeses per la manca d’alternativa habitacional. Per l’entitat catòlica, el problema és l’alt preu dels lloguers i la manca d’habitatge social amb lloguers assequibles.