El canvi de temps truca a la porta i aquest matí ha començat a implicar els primers xàfecs forts a l’entorn del Camp de Tarragona, el prelitoral central i l’interior. La pluja guanyarà presència amb el pas de les hores a causa de l’aproximació d’un front fred actiu, que s’acompanya també d’un embossament d’aire fred en altura.

La tarda es preveu moguda, sobretot a la meitat oest de Catalunya, per l’extensió dels xàfecs i tronades. Els ruixats, acompanyats d’aparat elèctric,  podran caure amb forta intensitat. El Servei Meteorològic de Catalunya anuncia, en aquest sentit, que al centre,  a l’oest del país i el litoral i prelitoral central s’hi podrien acumular més de 20 litres en 30 minuts, amb xifres localment superiors als 50 litres per metre quadrat. Els xàfecs aniran acompanyats de tempesta i, en alguns casos, de calamarsa.

És per aquest motiu que a primera hora del matí d’aquest dimarts Protecció Civil ha activat la prealerta del pla Inuncat en previsió de pluges abundants i alguns aiguats.

Pluja intensa també a la ciutat de Barcelona i l’entorn metropolità

A partir de la tarda augmentarà clarament la possibilitat de pluja a Barcelona, però tot fa pensar que serà avançada la tarda i a les últimes hores del dia quan plourà amb més ganes a la ciutat. La pluja anirà acompanyada de ratxes moderades de vent del sud i d’aparat elèctric i s’alterarà notablement l’estat de la mar.

Al final de la jornada es podrien acumular fàcilment més de 20 litres a diversos sectors del litoral i el prelitoral, també a Barcelona. Les acumulacions més rellevants es podrien produir a les zones més encarades als vents del sud i sud-est, sobretot cap a la serralada Prelitoral i el Montseny, on a última hora d’aquest dimecres podrien aproximar-se o superar els 50 litres per metre quadrat. A la resta del país cal preveure acumulacions notables a la Costa Daurada, a sectors de Ponent i del Prepirineu, on podran totalitzar també més de 50 litres per metre quadrat.

Demà, més pluja a l’est

La formació d’una petita pertorbació davant de la costa catalana afavorirà que a partir de la nit i durant bona part de dijous la pluja continuï descarregant  a les comarques gironines, el Pirineu oriental i l’est de les comarques barcelonines.

Aquest episodi de pluja donarà un respir a la greu sequera dels boscos Collserola i de bona part del territori i possiblement aturarà, o invertirà,  la minva de les reserves d’aigua dels embassaments.