Càritas Catalunya esperava una disminució del nombre de persones demandants de les ajudes que ofereixen, però segons ha confirmat l’entitat, s’ha mantingut el nombre de catalans que les necessiten i actualment, un 26 % de la població viu per sota del llindar de pobresa. En concret, a la diòcesi de Barcelona han estat ateses 23.000 persones entre el gener i el juny, una xifra molt similar a la del mateix període de l’any passat. En total, 571.211 catalans van veure’s obligats a recórrer a l’ONG en el conjunt de 2014.

El cardenal arquebisbe de Barcelona i responsable episcopal de Càritas Catalunya, Lluís Martínez Sistach, ha reclamat un “pacte d’estat” entre partits polítics, patronals i sindicats. Creu que aquesta seria la resposta adequada per tractar l’atur i les retallades que afecten encara molts catalans.

Una prova d’aquestes necessitats és el balanç que ha presentat l’organització de les ajudes que van oferir durant tot el 2014, i segons el qual es van poder ajudar 571.211 persones amb dificultats econòmiques. Sistach ha afirmat que la crisi econòmica encara perdura en moltes famílies i per això, diu, tenen tanta importància els nou grans programes de benestar social que ofereixen. També reclama que les administracions públiques intensifiquin els seus programes d’ajuda i hi inverteixin més diners ja que, assegura, la crisi és “més profunda, més extensiva, més intensiva i més autòctona”.

Carme Borbonès, presidenta de Càritas Catalunya, ha explicat que l’entitat va invertir 40.845.242 euros a cobrir necessitats bàsiques en serveis d’acollida i d’acompanyament, ajuts a la família, protecció i assessorament en temes d’habitatge, etc. Ha afegit que “això ha estat possible gràcies als 20.287 col·laboradors, socis i donants”.