Foto de família aquesta tarda entre l'alcaldessa i representants de les 800 entitats ciutadanes que han elaborat el 'Compromís de Barcelona pel clima'. El document recull reptes per lluitar contra els efectes del canvi climàtic des de la ciutat. Es fixa per a l'any 2030 l'objectiu de reduir les emissions de CO2 i incrementar l'espai verd en 1,6 quilòmetres quadrats. El document descriu accions a fer en els propers dos anys per part de les entitats i també per part de l'Ajuntament, com ara un pla de foment de la bicicleta i la creació d'un operador energètic municipal. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "Les ciutats som part important del poblema, perquè som el lloc que concentra més consum, que genera més residus, que concentra més població que genera contaminació i, per tant, som part del problema, però sobretot podem i hem de ser part de la solució. Ens hi va la vida, literalment, a nosaltres i, evidentment, la dels nostres fills i filles." L'Ajuntament presentarà el 'Compromís de Barcelona pel clima' en la convenció de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic que es farà a París la setmana que ve.

El full de ruta de la capital catalana per lluitar contra el canvi climàtic en els propers dos anys ja està sobre la taula. L’alcaldessa, Ada Colau, ha indicat que la ciutat assumeix “com a prioritat” la defensa del clima i espera que el document es pugui ratificar en el proper plenari municipal del 27 de novembre. Segons Colau, les ciutats “som part del problema” perquè és on es generen més residus i contaminació però “podem i hem de ser part de la solució” perquè, literalment, “ens hi va la vida”.

Es tracta del Compromís de Barcelona pel clima, un document consensuat amb centenars d’associacions de la ciutat que posa la vista a 2030 per aconseguir, bàsicament, dos objectius: reduir un 40 % les emissions de gasos efecte hivernacle respecte als valors de 2005 i incrementar 1 m2 de verd urbà per cada barceloní, fins a un total d’1,6 km2.

Entre 2015 i 2017 l’Ajuntament tirarà endavant diversos projectes per caminar en aquesta línia: crear un operador energètic municipal, desenvolupar el pla d’impuls a la bicicleta o tirar endavant el programa d’estalvi i eficiència energètica als edificis municipals. També es treballa en el disseny d’un corredor verd, la creació d’un jardí per a la biodiversitat i el desplegament de les xarxes de fred i calor per aconseguir més eficiència energètica.

[Imatge: presentació del Compromís de Barcelona pel Clima al Saló de Cròniques de l’Ajuntament]

El compromís, que també inclou aspectes relacionats amb la pobresa energètica o la qualitat ambiental, es presentarà en la propera cimera de París pel canvi climàtic de finals de novembre, la COP21, en què es reuniran 196 estats per aconseguir un acord internacional sobre el clima.