L’Institut de Ciències del Mar del CSIC fa 25 que estudia la presència de meduses al litoral català i pronostiquen que aquest estiu n’hi haurà moltes a les platges de la ciutat. L’arribada de milers de meduses barqueta els últims dies d’abril n’és un presagi. Tot i que aquest tipus de medusa acostuma a arribar a Barcelona, però no ho fa en tanta quantitat ni de forma tant sobtada. Segons explica l’investigador Josep Maria Gili, les causes de l’arribada de tantes meduses són principalment dues: que cada cop hi ha menys depredadors que se les mengin, i que les corrents marines les arrosseguen fins a la costa.

La presència de medusa barqueta no durarà gaire, en una o dues setmanes hauran cobert el seu cicle vital, afirma Gili. El problema és que n’arribaran d’altres, com la pelagia noctiluca, una de les que provoca més picades, o les meduses costaneres que arriben al juny.

El consell: “abusar” de la crema solar

Un bon consell per intentar evitar que no ens piquin les meduses a l’estiu, segons Gili,  és anar ben protegits amb crema solar. “Aquest any n’haurem d’abusar”, vaticina. La crema solar no funciona com a repel·lent, com passa amb les locions antimosquits, però si que crea una capa a la pell que la protegeix del mar i del verí de les meduses. Abans, però, de la crema, el primer consell que cal seguir, segons l’investigador del CSIC, és evitar banyar-nos quan hi ha meduses a la platja i així ens ho indica la bandera vermella. “La primera protecció en aquests casos és no banyar-nos o canviar de platja”, assegura.