En les declaracions d’aquest dilluns al matí, cap dels set acusats ha admès ser qui va detenir els tres joves, cosa que recull l’atestat policial que van fer el mateix dia. Només ha reconegut ser en el lloc dels fets i han atribuït l’arrest i el gruix de l’actuació a agents d’una altra furgoneta. Per això, les acusacions particulars han posat en relleu que s’han contradit amb la minuta policial i ha denunciat que fallen els mecanismes interns de Mossos per identificar les males pràctiques. En aquest sentit, l’advocada Anaïs Franquesa, ha alertat que “hi ha un corporativisme mal entès que consisteix a protegir a la resta de compensa en lloc d’intentar determinar qui actua de manera irregular i, per tant, dirigir el procediment contra aquesta persona”.

Segons el relat de les acusacions, els fets van tenir lloc al carrer de Rosés en una de les concentracions en contra el desallotjament de Can Vies. Els tres joves asseguren que marxaven cap a casa quan un grup de mossos els van rodejar, insultar i agredir amb les defenses reglamentàries, juntament amb una altra persona que no va presentar querella contra els agents. Entre altres lesions, els joves van patir contusions i un d’ells va rebre un cop que li va provocar el desplaçament dels ossos nasals. Per això, els demanen fins a 15 anys de presó per tres presumptes delictes contra la integritat moral (perquè consideren que els van tractar de manera degradant), tres suposats delictes de lesions i un altre de lesions amb deformitat.

Es tracta d’un cas controvertit, ja que pels mateixos fets els Mossos van detenir els tres joves per haver provocat desperfectes a les furgonetes policials anteriorment. En aquest cas, els nois van ser condemnats a penes mínimes i no van ingressar a presó. Els dos procediments —la denúncia dels joves i la dels Mossos— han transcorregut paral·lelament.

La fiscalia en demana l’absolució

El ministre públic reconeix les lesions als tres joves però remarca que “se’n desconeix l’autor”. Assegura que els set mossos “no els van sotmetre a cap tracte denigrant, ni indigne […] ni tampoc els van agredir o donar cops amb la intenció de menystenir la seva integritat corporal”. Reconeix que els agents van utilitzar les defenses en el moment de contenir-los, però no en la detenció. En cas que fos així, el ministeri públic remarca que ho van fer de cintura cap avall “i mai al cap o a la cara dels detinguts”. Per això, considera que els set mossos no són responsables del delicte i sol·licita que se’ls absolgui.

El judici continuarà els propers 2 i 3 de maig.