medicaments farmàcies

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris ha decidit suspendre la comercialització dels medicaments que contenen solucions d’hidroxietil midó (HEA). La prohibició afecta els fàrmacs de tres marques concretes: Isohes, Volulyte i Voluven, les quals ja no es podran vendre a les farmàcies ni fer servir als centres sanitaris.

Segons ha informat l’agència, les existències disponibles en hospitals i altres centres sanitaris es podran retornar als laboratoris d’aquestes tres marques que fins ara distribuïen els medicaments.

Uns medicaments que ja tenien restriccions

L’Agència Europea de Medicaments (EMA) ha revisat en diverses ocasions el balanç entre els beneficis i els riscos de les solucions d’HEA. Les conclusions assenyalen que els riscos superen els beneficis i que cal suspendre’n l’ús a tots els països de la Unió Europea. Aquesta recomanació va ser ratificada per la Comissió Europea, que va publicar la decisió el 24 de maig.

L’any 2013, l’Agència Espanyola de Medicaments ja va introduir algunes restriccions en les condicions d’ús als hospitals a causa de l’increment d’insuficiència renal i mortalitat en pacients amb sèpsia, en estat crític o cremats. Per a aquests pacients, ja es va recomanar aleshores tractaments alternatius que no incloguessin l’ús d’HEA.

Què és l’hidroxietil?

L’hidroxietil midó és un expansor plasmàtic col·loidal que s’indicava per tractar la hipovolèmia causada per una hemorràgia aguda. L’ús d’aquestes solucions solia donar-se per complementar altres medicaments que provoquen pèrdua d’aigua en la sang.