(ACN) Un consorci internacional de científics ha publicat 23 estudis a la revista ‘Nature’ que descriuen el mapa més complet elaborat fins ara del genoma de 38 tipus de càncer. Els resultats són un pas important perquè permeten identificar mutacions anys o fins i tot dècades abans de l’aparició del tumor. Aquest avenç podria obrir la porta a detectar el càncer de forma preventiva i a desenvolupar tractaments personalitzats per a cada pacient.

Medicina personalitzada

“En un futur no gaire llunyà podrem diagnosticar el tipus de tumor amb precisió, predir amb més certesa la progressió d’un càncer i quin tractament s’ha d’escollir“, afirma el director del Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG-CRG), part del Centre de Regulació Genòmica (CRG) a Barcelona. tot i això, es mostra prudent a l’hora de dir si aquestes troballes ens acosten a la cura de la malaltia. “Ens aporten molta més informació, i això és molt important per als científics” i afegeix: “És un primer pas, però cal seguir investigant”.

Una anàlisi genètica per a cada malalt

L’investigador creu que el futur és que cada malalt tingui una anàlisi d’aquest tipus, de manera que es pugui “utilitzar tota la informació sobre un malalt d’avui per a un malalt de demà”. Així es podria entendre per què dos pacients amb el mateix càncer responen de manera molt diferent al mateix tractament. “Les raons estan escrites a l’ADN. El genoma de cada pacient és únic, però hi ha uns patrons finits, i amb estudis suficientment grans podem identificar-los i optimitzar el diagnòstic i el tractament”, afirma Peter Campbell, també membre del comitè directiu del projecte.

Un estudi internacional

En el consorci Pan-Cancer Analysis of Whole Genomes Project (PCAWG)  hi participen 1.300 investigadors de 70 centres diferents. És considerada l'”ONU” dels projectes de seqüenciació del genoma del càncer. El projecte es va iniciar a l’Ontario Institute of Cancer Research, al Canadà, i actualment es coordina des de la Universitat de Glasgow. Entre els investigadors hi figuren científics del Centre de Regulació Genòmica, la Universitat Pompeu Fabra, l’Institut de Biologia Evolutiva, l’Institut de Recerca Biomèdica Barcelona i el Barcelona Supercomputing Centre-Centre Nacional de Supercomputació.

Comparteix a: