La nutrició és un dels factors determinants de l’aparició de càncer“, explica Antonio Agudo, cap de la Unitat de Nutrició i Càncer de l’Institut Català d’Oncologia. La nutrició, per tant, pot esdevenir un element protector contra el càncer si es fa una dieta sana. Des de l’ICO es recomana tenir una dieta equilibrada i variada amb l’objectiu de mantenir-se en un pes normal. “No hi ha, però, un aliment màgic que sigui el bo i que ajudi a prevenir-ho tot”, diu Agudo.

l'altra mirada: càncer

Verdures contra carns processades

Hi ha dos grups d’aliments que es consideren importants en la prevenció del càncer: els productes d’origen vegetal, com la fruita i la verdura. “Com més variats i menys manipulats o cuinats, millor!”, afirma Agudo, i els aliments rics en fibra, sobretot els cereals de tipus integral.

Per altra banda, hi ha els elements negatius que consumits en excés serien de risc. El més destacat és l’alcohol. Tot i que no es tracta d’un aliment pròpiament dit, és quelcom que ingerim i per tant s’hi inclou. L’alcohol és un factor de risc de diversos tipus de càncer, com pot ser càncer de fetge però, també, i menys conegut, del càncer de mama. El consum excessiu de carn processada, bàsicament embotits, és un factor de risc de càncer de còlon.

Nous hàbits alimentaris

Per Agudo aquí “mengem millor que en altres societats però, malauradament, estem deixant de costat l’alimentació sana. Consumim en excés, mengem massa calories i cada vegada més productes altament processats. Cada vegada mengem menys aliments i més productes comestibles“. Entenent per producte comestible qualsevol cosa que hagi estat manipulada i es pugui menjar, que fins i tot ens alimenta però que ha estat altament manipulada.

Combatre l’obesitat

Actualment part de la recerca sobre càncer treballa en trobar la forma de prevenir “l’epidèmia d’obesitat“, diu Agudo. “Perquè l’obesitat és un factor de risc de fins a 13 localitzacions tumorals, algunes de les més freqüents com, per exemple, el càncer de mama, de còlon o recte”. Pel cap de la Unitat de Nutrició i Càncer de l’ICO “hem d’intentar mantenir-nos dins d’un pes correcte ja des de ben joves. I no oblidar que només amb una dieta sana ja n’hi ha prou! Cal realitzar l’exercici físic recomanat i abandonar aquells elements nocius per a la salut com per exemple el tabac“.