Diversos investigadors de Barcelona, Madrid i Sevilla han identificat un perfil de persones que poden controlar el VIH sense cap tractament mèdic. Han analitzat tres pacients ―un home i dues dones― que van contraure la infecció fa 25 anys i no tenen el virus a la sang i no han pres mai antiretrovirals.

L’estudi el publica la revista ‘Scientific reports’ i ha trobat que hi ha factors genètics, immunitaris i virals que poden causar que els tres pacients no tinguin el virus a la sang i no hagin desenvolupat la malaltia de la sida. Els tres pacients, que són espanyols, s’han tractat al centre Sandoval de Madrid.

La investigació l’han duta a terme experts del Centre de Microbiologia de l’Institut de Salut Carles III de Madrid, l’Institut d’Investigació de la Sida IrsiCaixa de Barcelona i la Unitat de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari Virgen del Rocío de Sevilla.

L’objectiu de l’estudi és poder replicar els factors que “protegeixen” aquestes persones a altres pacients infectats. Els especialistes treballen per determinar un perfil comú que pugui identificar des del moment en què es fa la diagnosi quines persones podrien controlar el virus per elles mateixes. Els autors de l’estudi han anomenat aquest perfil com “controladors d’elit excepcionals”.

“Els controladors d’elit excepcionals representen un pas més, a causa de la llarga exposició que han aconseguit controlar el virus. En aquests tres casos, la diagnosi va ser fa 25 anys, però les datacions moleculars del virus permeten estimar que la infecció es va produir fa uns 30 anys”, ha dit l’investigador d’IrsiCaixa, Javier Martínez-Picado.