La dedicació de la Sagrada Família va paralitzar mitja ciutat ara fa cinc anys. Entorn de 50.000 persones van seguir l’acte des dels carrers propers al temple. Mentrestant, a dins, el llavors papa Benet XVI convertia la Sagrada Família en basílica, la novena de la ciutat. Es transformava així en un espai per al culte, celebrant-hi la primera litúrgia eucarística, en què prop de 4.000 fidels van rebre la comunió. La dedicació suposava un dels moments més destacats en la història d’un temple nascut de l’anhel dels creients de fa més d’un segle.

Vocació expiatòria

La impulsora inicial del projecte va ser l’Associació Espiritual de Devots de Sant Josep, que va promoure la construcció d’un temple dedicat a la Sagrada Família, que recollís els fonaments de la fe cristiana. El 1881 van adquirir una parcel·la de 12.800 m2 gràcies als donatius de particulars. Aquest és l’esperit que va impregnar la Sagrada Família, el de temple expiatori, és a dir, finançat amb les aportacions dels creients que volen, així, redimir els seus pecats. Tot i així, actualment els ingressos provenen de les entrades d’entre 15 i 19,95 euros que s’han de comprar obligatòriament si es vol visitar el temple.

160 anys pedra a pedra

La cripta va ser el primer espai que es va construir després de la col·locació de la primera pedra el 19 de març de 1882. Antoni Gaudí projectà una església de grans dimensions, en què l’arquitectura estigués al servei de la simbologia cristiana. Va començar la façana del Naixement, va construir les Escoles Provisionals i va projectar les naus i les cobertes. Als anys 50 es van iniciar els treballs per aixecar la façana de la Passió i el 2000 es van construir les voltes de la nau central i les del transsepte, alhora que es començava a treballar en la façana de la Glòria.

Actualment els treballs se centren en la construcció de la primera sagristia i de les sis torres centrals. La més alta, la de Jesucrist, serà coronada amb una creu i arribarà als 172,5 metres d’alçària. Una mida que respecta la voluntat de Gaudí de no sobrepassar la muntanya de Montjuïc, per ser creació de Déu. L’any 2013 gairebé el 70 % del temple ja estava construït i avui dia els seus responsables mantenen que l’objectiu és culminar l’obra el 2026, quan se n’hagi construït la façana principal, la de la Glòria, com es pot veure en aquest vídeo.

Els arquitectes del temple

La Sagrada Família està inevitablement lligada a la figura d’Antoni Gaudí. Però el reusenc no va ser el primer arquitecte del temple. Qui va engegar el projecte va ser Francisco de Paula del Villar y Lozano, que en va dissenyar la primera part: la cripta situada sota l’absis. Aquesta ja va ser desenvolupada pel geni modernista, que havia assumit la direcció de les obres el 1883, només un any després d’haver-se col·locat la primera pedra.

Entre 1914 i fins la seva desaparició el 1926 després de ser atropellat per un tramvia, Antoni Gaudí entregà la seva vida a la construcció del temple, arribant a viure a tocar del seu obrador. Després de la mort de Gaudí, el projecte va anar passant a mans de diversos col·laboradors. El primer va ser el seu deixeble Domènec Sugranyes, en uns moments convulsos marcats per la Guerra Civil en què la cripta va ser cremada i moltes maquetes es van malmetre. L’encarregat de reparar els desperfectes va ser un altre col·laborador de Gaudí, Francesc de Paula Quintana i Vidal, que va agafar les regnes del projecte en acabar la guerra, però només fins a 1940.

S’obre després un llarg període, fins a 1983, en què Isidre Puig-Boada i Lluís Bonet i Garí van dirigir l’obra. En les últimes dècades, els responsables de les obres han estat Francesc de Paula Cardoner i Blanch, Jordi Bonet i Armengol i, actualment, Jordi Faulí i Oller, que en va assumir la direcció el 2012.

Icona mundial

La Sagrada Família encapçala la llista de monuments més visitats a Catalunya. El 2014 el temple va rebre 3.260.880 visitants, un 3 % més que l’any anterior. Els catalans van representar el 9 % de les visites i, entre els estrangers, el 12 % van ser nord-americans.

Aquestes bones xifres ja s’havien assolit el 2010, l’any de la visita del papa Benet XVI, quan també es va superar el sostre dels 3,2 milions de visitants. A les xarxes socials, el compte de la Sagrada Família a Twitter té més de 4.000 seguidors, mentre que a Instagram n’acumula més de 5.000 i més de 440.000 fotografies han estat marcades amb l’etiqueta #sagradafamilia.

Per repassar coneixements, aquest BTV quiz proposa una quinzena de preguntes sobre la història del temple.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a