Ha estat un dels lemes que s'han sentit aquest migdia en la primera manifestació contra la reforma laboral. Han liderat la marxa els dos principals sindicats, Comissions Obreres i UGT. Tots dos coincideixen a dir que no ajudarà a crear ocupació. Denuncien, a més, que farà més precari el mercat de treball i que abaratirà l'acomiadament. I per això els sindicats han exigit al Govern espanyol que s'ho repensi i faci marxa enrere en la reforma. Anuncien noves mobilitzacions, però de moment no convoquen la vaga general que avui alguns demanaven. "Si esto no se arregla, huelga, huelga, huelga!!!!!" El malestar per les retallades ha estat també força present a la marxa, que no ha estat l'única que ha recorregut el centre de la ciutat. "Banqueros cabrones, devolved los millones!!! " Són alguns dels afectats per les participacions preferents dels bancs, que avui també han volgut fer sentir la seva veu. Tots han coincidit al final de la manifestació, quan els sindicats han llegit el manifest. Aquesta no ha estat l'única protesta que s'ha fet avui contra la reforma laboral, n'hi ha hagut a tot l'Estat prop d'una seixantena.

A Barcelona, la marxa ha començat tocades a les 12 h al passeig de Gràcia en confluència amb l’avinguda Diagonal i ha avançat pel passeig cap a la Gran Via. Al final de la marxa s’ha llegit un manifest amb clams contra aquesta reforma i s’ha instat la ciutadania a participar en una nova manifestació, el 29 de febrer. A la marxa, s’hi han sumat diversos partits polítics com ICV, el PSC o ERC. Tots s’han mostrat contraris a la reforma.

Els sindicats critiquen que la reforma laboral no fomentarà la creació de llocs de treball, la consideren injusta amb els treballadors i afirmen que afavoreix els empresaris. La marxa ha avançat amb el lema “No a la reforma laboral! Injusta amb els treballadors i les treballadores. Ineficaç per a l’economia. Inútil per a l’ocupació”. A la manifestació a Barcelona, encapçalada pels líders de CCOO i UGT, hi han participat diversos col·lectius, com els treballadors de TMB o membres del sector d’ensenyament.

Aquest dijous, els sindicats ja van iniciar les accions contra la reforma laboral. Una quinzena de representants sindicals de CCOO i UGT de Catalunya es van reunir amb la tinenta d’alcalde Sònia Recasens per demanar la implicació de l’Ajuntament per aturar la reforma laboral.

El bloc crític

Paral·lelament, s’ha organitzat una concentració dels “indignats” a la plaça de Catalunya sota el nom d’usuaris en lluita, que ha comptat amb el suport de l’Assemblea de Sant Andreu i de la Plataforma en Defensa de la Universitat Pública. Així mateix, els anomenats @Iaioflautes ha convocat una manifestació a les 11.30 h a l’avinguda Diagonal amb el carrer d’Enric Granados amb el lema “Ni reforma laboral – Ni retallades – Ni pacte social! Prenem el carrer!”. En un inici, aquests col·lectius no s’han sumat a la manifestació general perquè s’han volgut desvincular de l’activitat dels sindicats majoritaris.

 

Les claus de la mesura

La nova reforma laboral aprovada el 10 de febrer abarateix l’acomiadament i incentiva la contractació a les PIMES. En cas d’acomiadament improcedent, redueix de 45 a 33 dies de sou per any treballat, amb un límit de 24 mensualitats. Una mesura fortament criticada pels sindicats, que consideren que fomenta l’acomiadament lliure. D’altra banda, el Govern ha creat un nou tipus de contracte indefinit que permetrà als autònoms i les petites i mitjanes empreses contractar treballadors a l’atur en millors condicions.