Després de més de quatre hores de marxa reivindicativa al voltant del Raval, on s’han produït els incidents més greus i les primeres detencions, alguns centenars de manifestants han tornat a la plaça de la Universitat i allà han decidit anar un altre cop cap a Can Vies per la Gran Via. En aquest trajecte, que han fet pràcticament corrent, s’han destrossat vidres de totes les oficines bancàries. En arribar a l’estació de metro de Rocafort, alguns han decidit entrar-hi i provocar-hi també algunes destrosses.

Però llavors els Mossos d’Esquadra han tancat l’estació de metro i han encerclat ràpidament amb desenes de furgonetes de la Brigada Mòbil el grup d’uns 150 manifestants que volia prosseguir amb la marxa cap a Sants. La policia els ha deixat tancats dins d’un cercle i n’ha expulsat els veïns que hi passaven i tots els periodistes que estaven seguint la protesta.

Per megafonia, els han demanat que tinguessin a punt els documents d’identitat perquè necessitaven identificar-los a tots. Els agents han fotografiat un per un els DNI d’aquests manifestants. També han enregistrat imatges en vídeo de cada persona de cara, d’esquena i de cos sencer. Després d’això, els deixaven marxar.

Però a alguns els han demanat gravar-los amb peces de roba diferents de les que duien posades, que els mateixos policies els facilitaven: jaquetes, pantalons, passamuntanyes… I és que els Mossos d’Esquadra sospiten que alguns d’aquests manifestants que abans havien produït destrosses s’havien intercanviat la roba; per això volien gravar-los amb la mateixa que se suposa que duien posada a les imatges prèviament enregistrades.

Els manifestants identificats han anat sortint amb comptagotes del cordó policial, que ha mantingut tallada la Gran Via i el carrer de Rocafort durant unes tres hores. Alguns han denunciat que els havien colpejat amb la porra. També hi ha hagut una cinquantena de persones retingudes dins del cercle que no s’han volgut identificar i, per això, els Mossos d’Esquadra se’ls han endut a comissaria.

Al voltant del cordó s’han anat congregant centenars de persones en solidaritat amb els que eren a dins. També hi ha hagut molts veïns del voltant fent sonar les cassoles als balcons i l’helicòpter dels Mossos d’Esquadra, que continuava sobrevolant la zona.

Alhora, moltes altres unitats dels Mossos d’Esquadra seguien practicant identificacions i detencions en molts altres punts de Barcelona. Per exemple, a dos quarts de tres, una desena de persones estaven sent identificades i escorcollades per quatre dotacions de la Brigada Mòbil a l’avinguda del Paral·lel.

Investigació política i penal

Responent a la crida llançada a través de les xarxes socials, abans de la una de la matinada han aparegut al carrer de Rocafort l’advocat Andrés García Berrio, de l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la UB, i el diputat David Companyon, d’ICV-EUiA. Després de molt insistir, han aconseguit parlar amb el cap de l’operatiu, que els ha reconegut que havien demanat a les persones que estaven identificant que es canviessin la roba per gravar-ne imatges, però que, més o menys a partir del mateix moment que han arribat ells, han deixat de fer-ho. El lletrat ha explicat després que emprendran mesures legals per denunciar aquests fets i el diputat ecosocialista, que forma part de la Comissió d’Interior del Parlament de Catalunya, ha assegurat que demanarà la compareixença del conseller Ramon Espadaler perquè en doni explicacions.

Cap a les 2.15 h, la identificació de tot aquest grup ha acabat i les desenes de furgonetes dels Mossos han marxat. El grup de manifestants que s’havia anat congregant al voltant del cordó policial ha iniciat de nou la marxa cap a Can Vies, ara pel carrer de la Diputació.

Menys d’un centenar de persones ha arribat fins a Sants. En passar per la seu del districte de Sants-Montjuïc, han escridassat els agents de la Guàrdia Urbana que la custodiaven, però no s’hi han enfrontat. La marxa ha acabat a la plaça de Sants, on han descartat apropar-se a Can Vies perquè demà tenen previst reprendre les tasques de reconstrucció. Un petit grup ha marxat cap a la comissaria de les Corts, on hi ha els detinguts d’aquesta nova nit d’aldarulls a la ciutat després del desallotjament de Can Vies.