L’anomenada llei Aragonès, la llei de contractes de serveis a les persones que ha impulsat el conseller d’Economia Pere Aragonès ha provocat queixes en alguns sectors de la sanitat i l’educació, fins al punt que aquest diumenge han convocat una manifestació de protesta. 2.500 persones, segons la Guàrdia Urbana, s’han aplegat davant de la conselleria d’Economia per participar en una manifestació que ha acabat a la plaça de Sant Jaume i ha recorregut tot el centre de la ciutat.
La marxa l’ha convocada la Plataforma Aturem la Llei Aragonès, que aglutina 90 entitats, sindicats i organitzacions relacionades amb l’àmbit de l’educació, la salut i els serveis socials. La plataforma ha explicat que el projecte de llei permetrà privatitzar serveis públics que fins ara no es podien externalitzar, com el menjador escolar, l’educació especial o serveis de salut, i han alertat que cauran en mans d’empreses en detriment de la qualitat del servei i de les condicions laborals.
“Eufemísticament diuen que és una llei de serveis per a les persones, però no. Estan parlant de drets fonamentals. […] Hi ha sectors que s’han de protegir i blindar perquè (amb la llei) qualsevol cosa que es faci amb les persones pot passar al mercat privat”
Elva Tenorio és metgessa i membre de la plataforma i parla de la normativa que vol aprovar el govern català com un canvi de model: “Eufemísticament diuen que és una llei de serveis per a les persones, però no. Estan parlant de drets fonamentals. […] Hi ha sectors que s’han de protegir i blindar perquè (amb la llei) qualsevol cosa que es faci amb les persones pot passar al mercat privat”, ha advertit.
“Han mentit molt en la presentació d’aquesta llei i un exemple és que no han volgut fer debats públics per contraposar posicions””
Des de lla CGT Ensenyament van més enllà i acusen l’executiu català d’haver mentit a l’hora de presentar la llei. Un dels membres, Pedro Mercadé, ha assegurat que un dels arguments del govern per tirar endavant el projecte de llei és que respon a la normativa europea, la qual, segons Mercadé, diu “específicament” que les administracions poden decidir si externalitzar serveis públics o gestionar-los directament: “Han mentit molt en la presentació d’aquesta llei i un exemple és que no han volgut fer debats públics per contraposar posicions”, ha criticat.
Aquesta manifestació, que inicialment s’havia convocat per a dissabte, 19 d’octubre es va ajornar, segons va confirmar el sindicat USTEC-STEs a betevé, perquè hi havia moltes mobilitzacions centrades en la sentència.