Una ambulància traslladada el nen de 9 mesos a l'avió militar, el passat dijous 14 de novembre del 2019 (Horitzontal).

(ACN) Un nen de nou mesos amb una greu malaltia congènita al cor va ser traslladat amb èxit dijous passat de Palma a Barcelona amb oxigenació extracorpòria (ECMO). Es tracta del primer infant transportat a Catalunya amb aquesta tècnica complexa, on una gran màquina substitueix la funció dels pulmons i el cor en l’oxigenació de la sang. L’equip de la Vall d’Hebron encarregat del pacient va utilitzar un avió militar per al trasllat. “En total l’operatiu va durar unes 12 hores. Primer, els cinc membres de l’equip ECMO vam viatjar en l’avió ambulància del SAMU 061 fins a l’hospital Son Espases. I, després de practicar l’oxigenació extracorpòria a la criatura, vam retornar a Barcelona amb l’ajuda un avió de l’exèrcit de l’aire”, ha comentat a l’ACN Jaume Izquierdo, professional de l’UCI Pediàtrica de la Vall d’Hebron.

“El repte estava en el fet de traslladar el pacient connectat a tots aquests aparells. L’avantatge de l’avió militar és la seva gran capacitat i la comoditat per treballar si sortia algun imprevist en l’estat de salut del nen“, ha precisat Izquierdo. “Ara l’infant està encara amb suport ECMO en espera que el cor i els pulmons millorin amb el temps i amb medicació. Llavors podríem retirar-lo”, ha continuat el membre de l’UCI Pediàtrica de la Vall d’Hebron, que ha reconegut que l’oxigenació extracorpòria serveix només “per guanyar temps”. “No cura, però permet mantenir el pacient amb vida i esperar que tant el cor com els pulmons vagin millorant amb medicaments i paciència”, ha reblat Izquierdo, que ha participat en l’operatiu juntament amb un equip format per Antoni Pàmies, Joaquín Fernández, Joan Balcells i Meritxell Jiménez.

Hi ha molt pocs precedents de trasllat per via aèria de pacients de curta edat amb oxigenació extracorpòria (EMO) i l’últim cas va ser l’abril del 2018 quan es va transportar –també en avió militar— un nen de 14 mesos amb una greu malaltia pulmonar fins a l’hospital madrileny 12 d’Octubre.