Una trentena d’entitats, sindicats i grups d’habitatge d’arreu de Catalunya han publicat un manifest conjunt en què denuncien un augment de la repressió policial i judicial contra el moviment de l’habitatge. En el text critiquen la “brutalitat policial” als desnonaments o la persecució dels activistes amb multes que superen els 300.000 euros des del 2019.

Les entitats asseguren que els fets de les darreres setmanes demostren l’agreujament de l’ofensiva contra el moviment de l’habitatge en els darrers temps. Els activistes consideren que els “macrodispositius policials” que s’han vist en el desnonament al Raval o la “militarització d’un barri sencer” en el desallotjament d’El Kubo i La Ruina en són un exemple.

Davant la capacitat defensiva mostrada pels sindicats d’habitatge de Ciutat Vella, policies, jutges i propietat es van coordinar en un clar atac contra els nostres drets i llibertats”
Manifest conjunt del moviment per l’habitatge

També critiquen les peticions de dècades de presó per als encausats per aldarulls en el desnonament al carrer d’Olzinelles, a Sants.

“Empitjorament de les condicions de vida” i “deriva autoritària”

Els activistes lamenten que hi ha menys marge per fer política i defensar els drets i llibertats. D’una banda, subratllen el context de crisi profunda que està empitjorant de forma general i progressiva les condicions de vida, i, de l’altra, la “deriva autoritària” de les institucions com a resposta al problema de l’habitatge.

Aquest embat també ve a apuntalar els beneficis d’empresaris i grans propietaris davant futurs esclats socials”
Manifest conjunt del moviment per l’habitatge

El manifest l’ha impulsat el Sindicat d’Habitatge del Raval, tot i que li han donat suport molts altres col·lectius barcelonins pel dret a l’habitatge com Fem Sant Antoni, el Grup d’Habitatge de Sants, Resistim al Gòtic, el Sindicat de Barri de Poble-sec, el Sindicat de Llogateres i Llogaters de Catalunya i els Sindicats d’Habitatge de Cassoles, el Casc Antic, l’Eixample, Nou Barris, Raval i Vallcarca.