úter matriu ginecologia

(ACN/Redacció) El Departament de Salut ultima un pla que té l’objectiu de reduir el temps de diagnòstics de les endometriosis. El programa es troba en l’última fase d’elaboració i s’ha de publicar el segon semestre de l’any. Salut indica que ha d’ajudar a donar visibilitat a les dones afectades, a accelerar-ne el diagnòstic i a millorar l’atenció assistencial en cada situació.

Segons dades del Departament, a Catalunya 50.939 persones pateixen endometriosi, una malaltia crònica que afecta aproximadament una de cada 10 dones en edat reproductiva entre els 15 i els 50 anys. L’any 2022 es van diagnosticar 5.107 casos d’endometriosi i la mitjana d’edat de les dones és de 47,7 anys. Ara bé, la mitjana d’edat dels casos que es detecten ha baixat als 39,9 anys.

L’endometriosi és una malaltia benigna no cancerígena però provoca un impacte psicològic i socioeconòmic important, segons Salut.

Per assolir els objectius recollits al pla, el Departament ha posat en marxa una sèrie de mesures, com l’elaboració de continguts formatius o la incorporació de les tecnologies necessàries per atendre millor les dones afectades.

Carmona, especialista en endometriosi: “El retard en el diagnòstic es deu al fet que afecta les dones”

Tècniques ecogràfiques per millorar-ne el diagnòstic

La formació de professionals ginecòlegs referents a les unitats d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) ha d’ajudar, afirma Salut, a aprofundir en tècniques ecogràfiques que ajudin al diagnòstic precoç de l’endometriosi.

També ha de permetre l’inici del tractament de forma més precoç i disminuir els efectes de la malaltia i la utilització de recursos sanitaris. En aquest sentit, durant el 2022 i el 2023 es van fer diferents formacions a 150 professionals obstetres i ginecòlegs que desenvolupen la seva tasca als serveis ASSIRS.

L’endometriosi es caracteritza perquè l’endometri, el teixit que recobreix la part interna de l’úter, s’implanta i creix fora del mateix úter, generalment a la cavitat pelviana. El teixit desplaçat respon a les hormones del cicle menstrual i, per aquest motiu, els símptomes de l’endometriosi acostumen a augmentar durant la menstruació, i a millorar durant la gestació i la menopausa.

Quins són els símptomes de l’endometriosi?

La simptomatologia principal és el dolor pelvià i abdominal durant la menstruació, les relacions sexuals o en qualsevol moment del cicle menstrual. Altres símptomes estan relacionats amb l’esterilitat o el sagnat entre períodes menstruals o de manera excessiva durant la mateixa menstruació.

Una eina amb tractaments disponibles

El Departament de Salut va publicar l’any 2023 l’eina web Decisions compartides en endometriosi, que ofereix informació sobre què és aquesta malaltia i quines opcions de tractament tenen les persones que la pateixen.

L’eina proporciona continguts i promou un canvi de model en l’atenció sanitària, en el qual professionals i pacients participen activament i de comú acord en el procés de decisió. En aquest espai web es descriuen tractaments disponibles, avantatges i inconvenients, i què s’ha de tenir en compte abans de prendre una decisió de tractament.