Els Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional i la Guardia Urbana han detingut 21 persones acusades de fer pintades a combois i infraestructures de tren i de metro a Barcelona, València i Bilbao. A Barcelona s’han detingut 14 persones. La resta de detencions s’han fet a Vilanova i la Geltrú — dues persones —, a Tarragona — tres detencions— i a Madrid, on també hi ha dos detinguts.

Es calcula que tots ells van causar danys valorats en més d’un milió d’euros i se’ls acusa de més de 200 delictes de danys en actes vandàlics. El dispositiu es va posar en marxa a mitjans de l’any 2023. Els grafiters dibuixava sempre la seva signatura i es gravaven per compartir-los a través de xarxes socials, per obtenir visibilitat a les xarxes i guanyar seguidors.

Els autors de l’atac a l’L4

Entre els detinguts hi ha els alguns dels presumptes autors dels actes vandàlics duts a terme el 21 de gener a l’L4 i l’L2 del metro de Barcelona. Els fets van obligar a parar la circulació en aquestes línies i també van generar desperfectes en les instal·lacions del clavegueram municipal ubicades al passeig de Sant Joan.

La majoria, residents a Catalunya

Segons han informat fonts municipals, s’ha pogut acreditar que la majoria dels investigats tenien residència a Catalunya. Aquestes persones es desplaçaven també a diferents ciutats de la resta de l’estat i altres països d’Europa per dur a terme les seves accions. Aquesta itinerància delictiva ha dificultat la identificació dels autors i la persecució d’aquests delictes i s’han hagut de realitzar diverses diligències policials a través d’Interpol-Madrid.

De fet, alguns d’aquests episodis van estendre’s també a infraestructures ferroviàries de les ciutats de Copenhaguen (Dinamarca), Malmö (Suècia) i Oslo (Noruega).

Augment d’actes vandàlics

Des de l’any 2023 hi ha hagut un augment a Catalunya d’accions vandàliques a trens i combois del metro. En els darrers anys, hi ha hagut diverses operacions policials per combatre aquest fenomen. Cal destacar-ne una del 2021, quan es van detenir 103 persones a qui es van atribuir danys valorats en més de 22 milions d’euros.