Acte conjunt de l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i la Diputació per commemorar el 25-N, el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. Hores abans de la gran manifestació del 25 de novembre del 2022, l’actriu Maria Molins ha llegit un manifest centrat sobretot el la violència sexual. Molins ha assenyalat que no té a veure amb el sexe sino amb una qüestió de poder i que en la majoria dels casos, els agressors són homes coneguts de la víctima. També ha recalcat la importància d'”assenyalar l’agressor com a únic responsable“.

En el text, després de fer un minut de silenci, s’ha fet esment a “les 10 dones assassinades des del gener a Catalunya“. Molins ha lamentat que “malgrat ser feminicidis”, molts estiguin “tipificats com a homicidis”. En acabar, la poetessa Isa Garcia Caparrós ha llegit un poema.

Manifestació el 25 de novembre del 2022 a Barcelona contra la violència masclista: Com serà el 25-N?

Colau i Aragonès a l’acte del manifest del 25-N

A l’acte hi ha participat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la tinenta de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez i membres d’altres grups municipals. També el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge. L’esdeveniment ha acabat amb el recital d’un poema a càrrec de la poetessa Isa García Caparrós.

L’Hospital Clínic ha atès aquest 2022 la xifra més alta de víctimes per agressions sexuals
Es tracta d’un increment del 51 % respecte de l’any anterior i més de la meitat dels abusos s’han comès a dones menors de 25 anys

Verge: “Estem fartes de patir violència. Diem prou”

Verge ha assegurat que les dones “estem fartes de patir violències en tots els àmbits” i que per això “diem prou”. La consellera ha mostrat el suport a la ministra d’Igualtat Irene Montero, que aquesta setmana ha rebut insults masclistes per part d’una diputada de VOX. La consellera ha dit que “l’assetjament continuat de la ministra Irene Montero ens afecta a totes”.

Creu també que és important que la Generalitat es personi en aquells casos de violència masclista que tinguin “un elevat impacte”.

Reclamar “el dret a viure una vida sense violències”

Per la seva banda, la tinenta de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, ha destacat el fet que “tres institucions” facin un acte conjunt per condemnar la violència vers les dones. Pérez ha dit que “és un dia en el qual totes hem de fer un clam per reclamar un dret que les dones no tenim: el dret a viure una vida sense violències”.