Manel Vila, president de la Fundació Districte 11 City to City "En el cas dels Balcans, sempre es va tenir present com els ajudàvem en l'arribada i com els hauríem d'ajudar en la repatriació, i en els anys que van ser aquí mai no vam oblidar la idea que no s'oblidessin de les seves ciutats perquè un dia hi haurien de tornar. En aquest cas és una mica diferent, no hi ha un calendari clar, experts parlen que és un conflicte bèl·lic que pot arribar a 10 anys, per tant, ens arriben a Europa 350.000 persones que moltes es quedaran aquí i serà una nova onada d'immigració. Tota aquesta gent que voluntàriament diu que té una habitació els hem de dir 'moltes gràcies, estem preveient tots els mecanismes per donar aquesta ajuda, però és una habitació que pot durar tres mesos, sis mesos, nou mesos o un any' i s'han d'explicar molt bé les coses perquè aquest esforç de solidaritat prevegi que pot ser una llargada en el temps que en aquest moment ningú no pot controlar. La ciutadania de Barcelona, si ho sabem explicar, sempre està a punt per ajudar. Des del terratrèmol de Managua, que és el primer que podem recordar de fa molts anys, sempre que hi ha hagut una emergència i s'ha sabut explicar a la ciutadania com s'organitza l'ajuda, com arriba l'ajuda, com es gasta, amb quina transparència es van explicant les coses perquè la gent tingui informació, sempre ha respost d'aquesta manera. No és que podríem fer-ho, és que ara ens toca fer-ho. I hem vist en els casos d'Àustria, Alemanya, i fins i tot a Budapest, quan hi havia els problemes a l'estació de Budapest, com hi havia ciutadans que anaven a ajudar la gent. Per tant, una cosa és el que diguin els estats, com van els 'timings', i una altra cosa és que ho hem de fer."

Manel Vila ha elogiat la capacitat de resposta de la ciutadania de Barcelona, de la qual ha afirmat que “sempre està a punt per ajudar”. En aquest sentit, ha dit que el mateix dia que l’Ajuntament va posar en marxa una adreça de correu electrònic per oferir-se a ajudar o acollir refugiats, ja es van rebre missatges.

El president de la Fundació Districte 11 ha especificat, però, que cal explicar a aquells que s’ofereixen a acollir refugiats que “pot ser per a tres mesos, sis mesos, un any…”, i informar-los dels tràmits necessaris per fer efectiva l’ajuda que ofereixen, ja sigui en forma d’habitatge, alimentació o diners.

Manel Vila ha destacat les diferències entre l’onada de refugiats provinents de la guerra de Síria i la que es va produir durant la guerra dels Balcans. En aquell cas, es va parlar de la mobilització més gran des de la II Guerra Mundial, un èxode que ja ha superat el conflicte actual. Segons Vila, en el cas dels Balcans es va planificar l’acollida tenint en compte la tornada dels refugiats a les seves ciutats d’origen. En el cas sirià, es preveu que bona part dels refugiats s’acabin quedant a Catalunya.