L’embarcació Maktub surt pràcticament cada dia des de finals de febrer fins a principis de juny. L’objectiu és intentar esbrinar-ho tot, no només identificar balenes i veure’n el comportament, sinó també analitzar altres espècies marines, com els dofins, i les condicions de l’aigua. Els voluntaris de l’ONG Edmaktub ho apunten tot per saber per què hi ha certs animals marins en unes èpoques concretes de l’any i quins canvis poden fer que aquesta situació variï.

El desconeixement sobre el fons marí és bastant generalitzat, segons el president d’Edmaktub, Eduard Degollada, que ha detallat que això ha passat quasi sempre perquè és més fàcil agafar mostres que no sortir a passar tot el dia o mesos al mar per fer estudis com els que fan des de fa cinc anys. Les administracions destinen pocs recursos a la investigació del litoral català i les ONG com Edmaktub tenen problemes per poder desenvolupar els seus projectes. Ells tenen les eines bàsiques per fer recerca, però gràcies a col·laboracions amb el CSIC o la Universitat Politècnica de Catalunya poden fer més coses. Un exemple, una boia que els deixa la universitat per fer un registre acústic de les balenes.

Les balenes i els dofins comuns i llistats, com els que es poden veure a la costa del Garraf, necessiten el so per a la comunicació i, al Mediterrani, s’haurien de millorar les condicions perquè avui dia hi ha molta contaminació acústica pels grans vaixells que passen pel litoral català, i també hi ha contaminació de plàstics.

També analitzen la qualitat de l’aigua. Ho fan amb un aparell que enfonsen 100 metres i, al cap d’una estona, ja tenen les dades. Els detalla la temperatura en cada tram de fondària de l’aigua, així com els nivells de salinitat. La temperatura és clau per a la presència d’animals marins perquè quan puja, les balenes desapareixen del litoral català perquè no hi troben aliment.