la Lluïsa Erill és una de les cares més conegudes d’Hostafrancs per la seva vinculació amb el món associatiu des de la joventut i per la seva tasca com a docent a l’Escola Joan Pelegrí del mateix barri. Erill explica que, de molt jove, va descobrir la importància de l’associacionisme com a motor de transformació social: “D’adolescent vaig comprendre que el canvi als barris els ha de promoure al veïnat“.
Aquesta activista és actualment la presidenta del Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta i ha estat guardonada aquest 2024 amb una de les Medalles d’Honor de Barcelona
“”Vaig prendre consciència del poder de la força veïnal de molt jove””
Una vida associativa extensa i variada
Durant l’adolescència, la Lluïsa Erill va ser espectadora d’algunes de les lluites veïnals que van ser clau per transformar l’Hostafrancs de fa mig segle en el barri que és ara. Per exemple, explica l’activista, la transformació de l’antiga fàbrica de l’Espanya Industrial en un gran parc, i no només en pisos tal com inicialment estava previst.
Però l’inici de la vida associativa d’Erill va començar quan aquesta tenia uns 22 anys. Primer va formar part de l’associació de veïns del barri, una activitat que va compaginar amb la seva implicació en la Comissió de Festes del carrer de Vilardell. Posteriorment, va iniciar la tasca amb l’entitat Amics de la Història i Tradicions d’Hostafrancs dedicada a la recuperació de la memòria històrica del barri. Una col·laboració que continua avui en dia.
El treball col·lectiu fet des d’aquesta entitat ha servit, per exemple, per donar visibilitat a la troballa històrica que es va fer el 2022 quan va sortir a la llum un gran dipòsit d’aigua del s. XIX relacionat amb els orígens del barri. I també per reclamar el retorn del fris ‘Barcelona’, de l’escultor Josep Maria Subirachs, a l’estació de Sants.
Erill està actualment relacionada amb moltes altres entitats gràcies al seu paper com a presidenta del Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta. Aquesta federació aplega més de 300 associacions, entitats i col·lectius de diferents tipus i és una de les més grans de la ciutat.
Una vida vinculada a Hostafrancs
La Lluïsa Erill va néixer a Hostafrancs, a casa. I va anar a l’escola i va créixer en aquest barri.
“Era un barri molt familiar com un poble, amb un esperit humà que encara es manté”
Erill assegura que és molt feliç al barri. Com a desig de futur voldria que l’evolució d’Hostafrancs fos lenta perquè aquest entorn mantingués molt anys més la seva essència. L’activista anima les noves generacions a participar en la vida associativa per preservar l’esperit reivindicatiu, diu, tan necessari.
Com a reptes de futur, recalca, cal seguir treballant per aconseguir alguns equipaments i serveis com són l’espai jove, el casal per a la gent gran i el Bus del Barri. A l’Ajuntament li posa deures. Segons Erill, caldria posar fil a l’agulla als temes de l’habitatge i del sensellerisme, dos aspectes que preocupen molt al veïnat d’Hostafrancs.