L’històric edifici de la cooperativa obrera la Lleialtat Santsenca, al carrer d’Olzinelles, al barri de Sants, reobre les portes convertit en un espai per a entitats i amb diversos espais de gestió ciutadana. Se n’ha restaurat la façana i l’interior respectant bona part dels elements antics i modernitzant aspectes com la climatització i la il·luminació. Durant la Festa Major de Sants s’hi fan visites guiades per donar a conèixer els nous usos cooperatius.

Després d’anys de reivindicació veïnal, la nova Lleialtat Santsenca ja és una realitat. Desenes d’entitats que, fins ara estaven disseminades en diversos locals del barri, ja hi han començat a prendre posicions i a partir del mes de setembre preveuen que l’edifici funcioni a ple rendiment. La inauguració s’ha fet coincidint amb la Festa Major de Sants, i fins al 3 de setembre s’hi faran portes obertes amb visites guiades per explicar als veïns com serà el nou equipament i fer difusió del passat cooperatiu que l’impregna.

Un edifici amb elements noucentistes

La Lleialtat Santsenca va ser una cooperativa obrera pionera al barri, que es va posar en marxa l’any 1927. L’edifici conserva molts dels elements noucentistes d’aleshores, que s’han mantingut i posat en primer pla amb la renovació arquitectònica. La primera impressió és d’un edifici a mig acabar, però de seguida s’hi pot apreciar la intenció amb què els responsables del despatx Harquitectes han deixat al descobert, enrajolats, pintures, estructures de bigues i escales antigues o fins i tot politges de l’antiga fàbrica de torrons de la planta baixa. Molts dels visitants encara recorden l’espai per la seva darrera època com a sala de festes Bahía.

El nou edifici té climatització intel·ligent, espais diàfans i un gran sostre de vidre que permet l’entrada de llum natural, i que s’ha equipat amb plaques fotovoltaiques a l’exterior per aprofitar al màxim la llum solar. En destaquen espais com un auditori amb capacitat per a 200 persones, sales d’assaig insonoritzades, espais de reunions o una gran sala taller, que funcionaran en règim de gestió ciutadana, com ja passa en altres equipaments com l’Ateneu Popular 9 Barris.