L’alcaldessa, Ada Colau, ha destacat que la celebració del Congrés Internacional de Cardiologia “és més oportuna que mai” i ha afegit que “ens ajuda en uns moments tan difícils a recuperar la normalitat, a recuperar la vida, a recuperar allò que ens caracteritza, que és ser també una ciutat de referència internacional en matèria de congressos”.

També des de la organització del congrés s’ha enviat un missatge confiança en la celebració amb total normalitat de l’esdeveniment.  El president de l’ESC, Jeroen Bax, ha explicat que “el Congrés de Cardiologia es farà tal com estava previst i estem completament preparats. El dia següent vam rebre moltes trucades i, de seguida, vam decidir tirar-lo endavant”.

Un congrés de grans xifres

El congrés de cardiologia se celebra per sisena vegada a Barcelona. En total, s’espera que més de 30.000 congressistes de 140 països hi passin. Una altra xifra que mostra l’envergadura de l’esdeveniment és la dels més de 4.500 estudis nous que s’hi presentaran, dels quals 300 són d’investigadors de l’estat. El programa del congrés està integrat per 1.577 especialistes de 74 països i tindrà com a eixos principals les novetats en teràpies i gestió de les malalties coronàries, les últimes dades sobre l’abordatge de l’infart de miocardi i les últimes evidències en fibril·lació auricular i anticoagulació.

Altres protagonistes del contingut del congrés seran l’estrès i els desordres emocionals com a factors de risc, les diferències de gènere i edat en les afeccions cardiovasculars i el coneixement popular de la reanimació cardiopulmonar.  Un altre dels punts d’interès serà el nou programa de les Societats Nacionals de Cardiologia, centrat en la insuficiència cardíaca. Per primera vegada, a més, hi haurà un programa especialitzat en salut digital, amb una àrea interactiva.

Principal causa de mort

Cada any moren a Europa prop de quatre milions de persones a causa de malalties cardiovasculars (dos milions a la Unió Europea), al davant de les morts per culpa de malalties com el càncer. L’impacte d’aquestes malalties té més afectació en les dones que en els homes. El 2015, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), van morir 10.000 dones més que homes.