La investigació va arrencar fa vuit mesos arran de diversos robatoris comesos a la Zona Franca i a altres polígons industrials de l’àrea metropolitana. Actuaven de nit, quan sostreien les càrregues de camions que estaven aparcats. Un cop identificats els suposats lladres, els Mossos van esbrinar que formaven part d’una organització criminal que també cometia altres robatoris amb força a establiments, traficava amb armes i gestionava plantacions de marihuana a diversos pisos de Nou Barris que ocupava de forma il·legal.

 

12 detinguts en una operació amb 200 agents dels Mossos

Un cop feta la investigació, el Jutjat d’Instrucció 31 de Barcelona va autoritzar 11 escorcolls a domicilis. En l’operació, considerada complexa i perillosa, hi van participar 200 agents dels Mossos d’Esquadra. Es van detenir 12 persones (nou homes i tres dones), dels quals cinc han ingressat a la presó.

Els Mossos han determinat que la banda estava ben organitzada i funcionava amb precisió. El líder del grup, amb nombrosos antecedents policials per delictes greus, assignava els rols a la resta de participants. Alguns estaven especialitzats a detectar camions carregats, als quals els sostreien la mercaderia durant la nit. Un altre dels membres, que treballava per a una empresa de manteniment de pisos propietat de bancs, n’aconseguia les claus i la contrasenya de l’alarma i això facilitava que els poguessin ocupar.

Un cop dins, utilitzaven aquests habitatges per instal·lar-hi plantacions de marihuana o bé els rellogaven a tercers de forma fraudulenta. La investigació ha acreditat que havien ocupat almenys vuit pisos i se sospita que en tenien una desena més.

Un líder reincident i violent que captava joves de Nou Barris

Segons els Mossos d’Esquadra, el líder de la banda criminal era un delinqüent reincident, amb un caràcter violent i conegut a Nou Barris. La investigació ha permès conèixer que el cap del grup es va dedicar a captar joves del districte amb una “dinàmica delictiva” i que, a més, s’estaven preparant per fer un pas més enllà en la seva activitat delictiva i actuar contra bandes de narcotraficants.

Als detinguts se’ls imputen delictes contra la salut pública, sis robatoris amb força a establiments comercials, tres robatoris de vehicles, set robatoris de mercaderies de camions estacionats en polígons industrials, tinença d’armes de foc, conducció temerària i pertinença a organització criminal. Els Mossos no descarten més detencions.