Un a un van entrant a l'aula. Prenen posicions i esperen que els donin instruccions. "No es pot disposar ni ser portadors de dispositius electrònics, de telefonia..." Dit i fet, pertinences en una bossa de plàstic transparent sota la cadira i a punt per començar. Després de les queixes per la manca de supervisió de la primera prova, el control avui ha estat exhaustiu. Tant, que no han permès l'entrada de les càmeres de televisió, que ho han hagut de gravar tot des de l'exterior. 109 agents de la Guàrdia Urbana han vigilat el desenvolupament de les proves. I el nombre de controladors ha passat de 200, el 6 de juliol, a 531. Els aspirants, a més, estaven separats aquesta vegada per una cadira buida. FRANCESC GONZÁLEZ "Hi ha molta més seguretat perquè està molt més vigilat tot. Molt més controlat... tot això fa que l'examen sigui molt més just." ROBERTO PEDRO MARÍN "No ha habido ningún incidente, ha ido todo normal. Hemos realizado el examen y cuando hemos acabado, ordenadamente, hemos ido saliendo del aula." Les proves que s'han repetit són la de cultura general i, els que no poden acreditar el nivell exigit, la de català. Si els preguntem per la dificultat, les opinions són força diverses. RICARD JAQUES "En dificultat igual que el que vam fer l'última vegada, a principis de Juliol." ARANTXA GABILONDO "Temes de zones de Barcelona, que era una cosa que mancava a l'altre examen, i la veritat és que molt complert." XAVIER DÍAZ "Més complicat que el del dia 6. He hagut d'arriscar-me una miqueta perquè era més complicat." Avui han fet les proves 5.463 persones repartides en 109 aules. S'han fet exàmens en aquesta facultat però també a la de Biologia de la UB i al Campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra.

Els 5.463 aspirants a les 113 places de la Guàrdia Urbana que el 6 de juliol passat es van presentar a les proves d’accés han repetit aquest dissabte la prova de cultura general. Els exàmens s’han fet al Campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i a la Facultat d’Economia i empresa de la Universitat de Barcelona (UB), com l’altre cop, però també a la de Biologia d’aquesta mateixa universitat. Amb més aules disponibles (109 en lloc de 68), hi ha hagut més espai entre una persona i una altra, per tal d’evitar que poguessin copiar.

Els aspirants estaven convocats a les 9 del matí a la porta dels centres. A les 9.30 h s’han tancat les portes de la facultat i a les 10 h, amb puntualitat màxima, ha començat l’examen de cultura general. Els que hi han arribat un minut més tard ja no hi han pogut entrar.

Un cop a dins de l’aula, els opositors han hagut de deixar absolutament totes les seves pertinences dins d’una bossa transparent a sota del seient. Sobre les taules aquest cop no hi havia ni mòbils ni ampolles d’aigua ni res que no fos estrictament imprescindible per respondre a les preguntes de l’examen. A més dels examinadors, aquest cop a cada aula hi havia un agent d’uniforme. Pels passadissos de la Facultat d’Economia passaven també diverses patrulles de la Guàrdia Urbana. En total, 109 agents han participat en el dispositiu de control. A més, a les aules d’examen hi havia aquest dissabte 531 controladors, més del doble que fa quatre setmanes.

La prova ha durat dues hores, fins a les 12 h, quan la majoria dels aspirants ha començat a marxar de la facultat. Només els 348 que no tenien prèviament acreditat el nivell B de català s’han hagut de quedar per començar, a les 12.30 h, la prova de llengua. L’examen d’aptituds no s’ha repetit perquè, segons l’Ajuntament, no hi va haver queixes: atès que es tractava de respondre-hi ràpidament, en aquest cas no tenia sentit copiar a través del mòbil, com sembla que es va fer a les altres proves.

Sense queixes, aquest cop

Les irregularitats durant l’examen del 6 de juliol passat es van començar a conèixer dilluns següent arran dels comentaris de molts aspirants a les xarxes socials i als mitjans de comunicació. Moltes de les persones que s’havien examinat van acabar presentant les seves queixes per escrit a l’Ajuntament i davant la síndica de greuges de Barcelona. Maria Assumpció Vilà en va rebre 179 per les incidències durant la celebració d’aquells exàmens i 48 que reclamaven expressament que es repetissin les tres proves -i no només dues com s’ha fet finalment. La síndica també va rebre mitja dotzena de peticions perquè no es repetissin les proves, perquè consideraven que a les seves aules no hi va haver problemes.

Finalment, l’Ajuntament va decidir repetir aquest dissabte les proves de cultura general i de català, davant la mala imatge i la manca de credibilitat per a la Guàrdia Urbana que estaven provocant les queixes generalitzades per l’examen.