JOAN CARLES GALLEGO, secretari general de CCOO de Catalunya "En funció d'allò que l'entitat fa, doncs són els serveis que ofereix a les persones amb necessitat i, de manera mancomunada i solidària, ho oferim tots i sabem el que ofereix un i altre, de tal manera que també podem orientar les persones amb necessitat perquè pugui tenir de manera integral coberta la seva posició social."

Els promotors de la Xarxa d’Acció Solidària de Catalunya han explicat durant la presentació que aquesta iniciativa s’ha posat en marxa per suplir les mancances que, segons denuncien, deixa l’actuació de l’Administració pública. Segons aquesta organització de nova creació, la situació prolongada de crisi ha fet que un 13% de famílies s’hagin quedat sense cap ingrés, a un 28% dels infants i adolescents catalans viuen per sota del llindar de la pobresa i un 32%  té problemes d’habitatge. Els promotors de la iniciativa consideren que la xarxa pública, com a conseqüència de les retallades i la manca de polítiques socials, està deixant desateses situacions de desigualtat creixent que desemboquen en patologies físiques i mentals, que afebleixen, segons diuen, els drets individuals i col·lectius.

En aquest escenari, la Xarxa d’Acció Solidària, formada per 11 entitats, entre les quals hi ha sindicats, organitzacions veïnals i de joves, volen sumar esforços des de diferents àmbits per millorar les condicions de vida de les persones que travessen un mal moment com a conseqüència de la crisi econòmica. La manera de fer-ho és una sèrie de serveis que aquesta agrupació té previst oferir a mitjà termini, entre els quals hi ha activitats educatives per a infants i adolescents, projectes i serveis amb famílies, que inclouen des de beques fins a suport emocional per a les famílies que viuen de prop la crisi o estades a preus socials en cases de colònies i també projectes d’inserció laboral de joves i aturats. Les propostes inclouen programes centrats en el problema de l’habitatge o en el col·lectiu d’immigrants, així com iniciatives en l’àmbit de la igualtat de gènere o la participació ciutadana.

A partir del setembre, funcionarà una pàgina web i, periòdicament, projectes conjunts. Són entitats d’àmbits molt diversos. És per això que cadascuna se centrarà en l’especialitat que té. Per tal de poder garantir una cobertura integral a tots aquells que ho necessitin, cada organització coneixerà les ajudes i iniciatives de les altres per poder oferir els serveis més adequats.

És una proposta inicial, que esperen poder ampliar amb més entitats i més serveis amb els quals actuar de forma solidària. Volen, sobretot, evitar que augmenti la fractura social que comencen a detectar.