PILAR UGIDO, directora de l'Escola Miquel Bleach "Ens han donat una medalla d'Honor de la Ciutat de Barcelona i és una cosa que fa molta il·lusió, perquè té poc a veure amb nosaltres en aquest moment, sinó més aviat premia tota una trajectòria. Aquesta escola va néixer a mitjan segle XIX. Va aparèixer una fàbrica tèxtil on és ara el Parc de l'Espanya Industrial i llavors els treballadors que en aquell moment van venir a treballar a la fàbrica havien d'escolaritzar els seus fills i així és com va començar la història d'aquesta escola. Actualment també és una escola de famílies treballadores, igual que en el primer moment de creació de l'escola. La majoria són families d'origen immigrat i tenim una representació extraordinària de cultures de tot el món. En el nostre cas ens organitzem d'una altra manera i acabem sent especialistes de com ensenyar una segona o tercera llengua. Aquest any és l'Any Internacional de l'Aigua i tot el que fem hi està relacionat: les festes, la revista, la semana cultural, la decoració de l'escola. Un dels nostres reptes més importants és continuar mantenint l'escola, perquè una escola que ve de tant lluny mai no hauria de desaparèixer."

L’Escola Miquel Bleach és la més antiga d’Hostafrancs. Ara l’Ajuntament ha decidit premiar la tasca d’aquest centre, que està des de fa un segle i mig al servei dels veïns, amb la Medalla d’Honor de la Ciutat. En els orígens, el centre acollia alumnes que eren fills de les famílies treballadores de les fàbriques de l’España Industrial i del Vapor Vell.

Avui, l’escola continua en aquesta línia, amb un projecte educatiu basat en valors de respecte, tolerància i solidaritat. Això li permet fer possible la convivència en la diversitat. I la prova més clara n’és que el 98% dels alumnes són immigrants. L’Ajuntament entregarà la medalla a l’escola aquesta tardor al Saló de Cent.