El cas d'aquest supermercat solidari de distribució d'aliments, a Nou Barris, és l'exemple que l'Ajuntament vol estendre per altres punts de la ciutat. Vuit parròquies unides del districte donen aliments a unes 700 famílies amb un sistema de punts i cita prèvia que evita les cues i dignifica el repartiment. La intenció del consistori és que entitats d'altres barris també s'agrupin i facin el mateix. L'Ajuntament hi contribuirà pagant el lloguer i el cost de les neveres. MAITE FANDOS, tinenta d'alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports "Creiem que és una manera d'ampliar aquests serveis, que dignifica més i estigmatitza menys l'usuari, i crec que tot allò que sigui evitar les cues tots hi estaríem d'acord." En l'actualitat, 234 entitats reparteixen aliments a Barcelona. Ciutat Vella és el districte que en concentra més, 43, seguida de l'Eixample i Horta-Guinardó. Ja sigui amb menjadors, 86, o bé amb punts de distribució d'aliments, 176, aquestes entitats arriben a més de 55.000 beneficiaris. Un cas apart són les cues que reparteixen aliments en llocs com, per exemple, la Rambla. L'Ajuntament n'ha detectat una dotzena de casos a la ciutat i assegura que ja treballa per reconduir-les en locals tancats. El consistori també vol modificar la manera de donar els ajuts per cobrir les necessitats d'aliments. A partir de juliol canviarà els xecs habituals per aquestes targetes moneder. Amb aquest sistema es busca també la complicitat d'establiments perquè quan algú pagui amb aquesta targeta se li puguin oferir descomptes que, d'alguna manera, ampliïn el valor dels diners que se li han concedit.

La targeta, del tipus moneder de La Caixa, substituirà els xecs i les transferències bancàries que atorguen els Serveis Socials -només el 2012 se’n van fer més de 3.500-. Només es podrà fer servir als establiments d’alimentació i no suposarà un cost addicional per a l’Ajuntament. Fandos espera que els supermercats i mercats municipals apliquin descomptes als usuaris d’aquestes targetes.

La iniciativa s’emmarca en un pla per reconduir el repartiment de menjar al carrer ateses les imatges d’aquest hivern en què llargues cues de persones necessitades esperaven rebre menjar a Canaletes. Les imatges van provocar les crítiques de l’oposició i el compromís de Xavier Trias que “a Barcelona ningú no havia de passar gana“.