Un agent policial atura un presumpte lladre que, tot seguit, es posa nerviós i dispara un tret en l'aire. Ràpidament hi intervé un gos de la Unitat Canina de la Guàrdia Urbana, que ajuda a placar el detingut. Aquesta simulació és una de les activitats que clou el programa La Guàrdia Urbana a les escoles i ha despertat futures vocacions. ANDRÉS MUÑOZ "Quiero ser policía porque me gusta mucho ayudar a la gente y que no se peleen." Els cavalls i els agents de la Unitat Muntada han tingut avui una jornada exhausta, pujant i baixant els 3.000 alumnes de primària de la festa. Uns metres més enllà, tallers i circuits amb bicicleta per demostrar els hàbits adquirits al llarg del curs. JOAQUIM FORN, tinent d'alcalde de Seguretat i Mobilitat "És molt important que les famílies en primer lloc però també les escoles els expliquin aquests hàbits de civisme, de comportament a la ciutat, des d'un punt de vista de seguretat viària." La lliçó més bàsica la tenen ben apresa. ALBA GONZÀLEZ "He d'esperar-me a que estigui verd i quan està vermell no passar." MARIBEL CRUSET, Educació per la Mobilitat Segura de la Guàrdia Urbana "Són coses que saben però el que hem de treballar és el voler fer-ho. Que aprenguin que és un tema molt important, vital per les seves vides i que són hàbits que han d'aprendre des de petits." Una de les activitats lúdiques que ha tingut més èxit és aquesta. Aquí els petits han pogut pujar en una moto de la Guàrdia Urbana i patrullar un petit tram al costat d'un agent. VÍCTOR ORTEGA "Ha estat molt xulo perquè ha posat la sirena, ha anat molt ràpid i jo sóc un nen que té bastant vertigen a això de la moto i li he dit 'Para, para!'" Al llarg de l'any, uns 40.000 alumnes i prop de 250 escoles han participat en el curs d'Educació Viària. Per recordar tots els conceptes, alguns se'ls han gravat a la pell.

Els participants eren alumnes d’algunes de les 250 escoles de la ciutat que durant tot l’any acadèmic han participat en el Curs d’Educació per a la Mobilitat Segura. L’objectiu és prevenir i conscienciar els més menuts sobre la mobilitat segura i el civisme.

El programa, batejat amb el nom de La Guàrdia Urbana a les escoles, es va iniciar el 1956 i des de llavors es realitza anualment a les escoles. Enguany hi han participat a l’entorn de 40.000 alumnes i prop de 250 escoles. El programa s’adreça a les diferents etapes educatives i s’estructura en sessions teòriques i pràctiques amb l’objectiu que els alumnes adquireixin hàbits correctes com a vianants, conductors de bicicletes, usuaris de transport públic i de vehicles privats.