Són dels llibres més buscats durant l'estiu: guies de viatge per aquells que surten de la ciutat. En aquesta biblioteca, l'afluència de públic a l'agost es manté a nivells semblants als de la resta de l'any. El que varia són sobretot les demandes i el perfil d'usuaris. Aquí s'acosten, per exemple, els qui habitualment van a altres biblioteques del districte i ara estan tancades. I amb els exàmens del setembre cada cop més a prop, moltes taules estan ocupades per estudiants. "Venim cada dia perquè han tancat les biblioteques públiques de la UB i llavors, busquem les públiques de Barcelona." "Tinc una jornada reduïda ara a l'estiu i vinc per aprofitar el temps perquè a casa no... no s'estudia igual de bé." El públic també varia a la secció infantil, especialment pel que fa als acompanyants. Pares que no sempre poden venir durant el curs escolar. Però entre els usuaris, n'hi ha també d'incondicionals. "Pasar la tarde cada día y las mañanas también a veces cada día." "He venido a buscar películas, libros y CD. Vengo pues periódicamente a buscar, a hacer una búsqueda un poco más activa." De les 38 biblioteques que hi ha a la ciutat, n'hi ha 10 que no han tancat en tot l'estiu i dues que ho han fet només la primera quinzena d'agost. D'aquesta manera hi ha hagut com a mínim una biblioteca oberta a cada districte durant tot l'estiu. Pels responsables de la de Jaume Fuster, l'agost és un mes per començar a planificar el curs escolar. MARIA JOSEP BARBERÀ, bibliotecària "Tens una miqueta més de temps, doncs per preparar activitats, comandes de llibres o per avançar una mica de feina de cara als mesos d'hivern." Aquí treballen durant tot l'any, però durant el curs s'intensifica la feina. S'organitzen activitats per a tots els públics, tant per a nens com per a adults. Totes, això sí, destinades a fomentar la lectura.

Als prestatges, les guies de viatge són de les peces més buscades. A la de Jaume Fuster, per exemple, el lloc on es troben normalment està, a mitjan agost, gairebé buit. Els llibres romanen a mans d’algun viatger que, probablement, ja sigui fora de la ciutat. Més enllà d’aquests, però, entre els passadissos també hi ha aquell qui busca entreteniments per passar la calor de l’estiu, ja sigui en forma de llibre, música o pel·lícula.

Més estudiants i més famílies

Amb la majoria de biblioteques tancades, les que resten obertes absorbeixen un públic més ampli, persones que habitualment n’utilitzen d’altres. I també hi ha aquests dies una alta ocupació d’estudiants que es preparen els exàmens desetembre i aprofiten espais frescos i silenciosos com les biblioteques per fugir de l’ambient estiuenc. A la sala infantil, el perfil d’usuaris s’amplia: molts petits hi van ara acompanyats pels seus pares, que no sempre poden venir durant el curs.

Mentre els menuts i no tant menuts s’endinsen en la lectura, els treballadors de les biblioteques aprofiten la calma relativa de l’estiu per preparar les activitats que s’organitzen al llarg de l’any, unes activitats que busquen, precisament, fomentar els hàbits lectors.