Un cop per setmana la Maria fa el manteniment de l'apiari. Ha pres el relleu d'en Ramon, que el va cuidar durant molts anys. Abans de posar-se a treballar, però, cal prendre precaucions. "Amb una mica de fum es poden dominar perfectament." Fins fa poc els ruscos del Castell dels Tres Dragons eren una atracció més del Museu de Ciències Naturals. Ara, amb el museu tancat, les abelles continuen al mateix lloc. RAMON FRIGOLA, apicultor "A la ciutat hi ha molts arbres que produeixen nèctar. Oficialment, a Barcelona n'hi ha censats 14.000. I no només a Barcelona n'hi ha. A Nova York, per exemple, hi ha apiaris dalt dels gratacels, a Londres també. Dins les ciutats es desenvolupen molt bé. Encara que sembli una cosa rara, oi?" Les abelles són animals protegits. Compleixen una funció imprescindible. Sense elles... "Moltes plantes desapareixerien progressivament. Perquè, tot i que el vent també pol·linitza, no ho fa de manera prou eficaç. En canvi les abelles, com que van a buscar el pol·len i el nèctar d'una flor i una altra, amb els pèls que tenen s'enganxa el pol·len i fan possible la fecundació." A tocar dels arbres del parc, aquest és un punt privilegiat per a aquests insectes. MARIA PRÉSTAMO, apicultora "A elles els agrada molt. La floració està molt a prop i, llavors, consumeixen molt poca mel. Amb 10 ruscos es poden fer molts quilos de mel." Una mel que, malauradament, té un cert regust urbà. "No vol dir que sigui dolenta però no és el mateix. No és el mateix un apiari urbà, que un apiari de muntanya, on l'aire, la floració i tot, és molt més pur." De colònies com aquesta de vegades en surten eixams que busquen nous llocs on reproduir-se. És llavors quan a Barcelona es poden veure imatges com la de fa uns dies a la plaça de Francesc Macià. En aquests casos, apicultors com en Ramon es cuiden de caçar-les i tornar-les a lloc.

En total, a la terrassa hi ha 10 ruscos. La Maria Préstamo, apicultora i treballadora del Museu de Ciències Naturals, és qui se’n cuida. Va prendre el relleu a en Ramon Frigola, que se’n va fer càrrec durant molts anys. Els dos coincidieixen a ressaltar la importància del paper de les abelles. Expliquen que sense aquests insectes les plantes tindrien problemes per reproduir-se. Quan van a buscar el nèctar, s’enduen el pol·len i l’escampen.

A Barcelona, hi ha diversos ruscos urbans controlats per apicultors. D’aquests ruscos, de vegades en neixen noves reines que, mitjançant eixams, busquen un nou lloc on viure. És en aquest moment que les abelles surten d’aquests ruscos controlats i s’instal·len en indrets de la ciutat, com ara arbres, fanals, teulades, etc.

Si l’eixam causa molèsties, la Guàrdia Urbana acordona l’espai i truca a un apicultor perquè se les emporti. En cap moment no es maten els insectes ja que es tracta d’un animal protegit.