S'ha trigat gairebé un mes per fer l'inventari de tot el que l'Ajuntament ha trobat dins de la finca llegada per Julio Muñoz Ramonet. Una anàlisi minuciosa de totes les estances de l'immoble. Des de l'entrada fins a l'habitació on dormia l'empresari. En total s'han fet 1.015 registres. Els quadres, fins i tot estaven apilats a terra d'alguns passadissos. Ara un equip d'experts començarà a fer la catalogació i valoració patrimonial de tot el que s'hi ha trobat. A més l'Ajuntament iniciarà la recollida de documentació per conèixer tots els béns que formaven part del llegat. El consistori no descarta obrir la via penal per exigir que es retorni tot el que no hi consti. JAUME CIURANA, regidor de Cultura "És evident que hi ha una sentència claríssima d'un tribunal, una voluntat claríssima d'un testador, que els responsables de complir-la, no l'estan complint." Entre les obres desaparegudes hi ha un Goya i un Greco, actualment en custòdia judicial per part d'una de les filles de l'empresari. El llegat de Julio Muñoz Ramonet a la ciutat també inclou aquesta finca del carrer d'Avenir, un espai de prop de 1400 metres quadrats Aquí era on Julio Muñoz Ramonet tenia el despatx de treball. Tot aquest llegat es convertirà en equipaments per al districte de Sarrià - Sant Gervasi. JOAN PUIGDOLLERS, regidor de Sarrià - Sant Gervasi "En aquesta illa, la ciutat de Barcelona no té un sol equipament públic. I per tant, pel districte i sobretot pel barri de Galvany, aconseguir que aquest llegat passés a ser de utilitat dels ciutadans de la ciutat, era un tema clau". L'Ajuntament obrirà un procés participatiu amb els veïns. Això, sí, la decisió final estarà condicionada pel llegat de Julio Muñoz Ramoneda, que va cedir la finca com a foment, divulgació i defensa la cultura.

Després de prop d’un mes, dijous va acabar l’inventari de presència a la finca que Julio Muñoz Ramonet va llegar a l’Ajuntament. Els tècnics han comptabilitzat 1.015 objectes, des d’obres d’art fins a peces del mobiliari. El pas següent serà iniciar una catalogació i valoració dels béns i comparar l’enumeració amb inventaris que es van fer anteriorment. El procés s’allargarà fins al pròxim mes de gener. La Torre del Marquès d’Alella inclou dos immobles i un jardí, amb prop de 6.200 metres quadrats.

La voluntat de l’empresari Julio Muñoz Ramonet era que la finca passés a mans de l’Ajuntament perquè s’obrís al públic i es convertís en una eina de difusió de la cultura. Des del consistori, volen “arribar fins al final en l’execució de la sentència”, la qual cosa implica recuperar ‘La Virgen del Pilar’, de Goya, i ‘La anunciación’, d’El Greco, que no s’han trobat a l’edifici. Les dues obres s’havien deixat en dipòsit judicial durant el litigi amb les filles del propietari. Per això, el regidor de Cultura ha explicat que ho han comunicat perquè la fiscalia consideri si s’ha comès un trencament del dipòsit. El govern municipal estudiarà durant les pròximes setmanes emprendre accions per la via penal.

Pel que fa al futur dels immobles, el regidor del districte de Sarrià – Sant Gervasi, Joan Puigdollers, ha recordat la necessitat d’equipaments públic i zones verdes al barri de Sant Gervasi de Galvany. Puigdollers ha explicat que l’ús que es doni als edificis estarà determinat pel llegat que va deixar Muñoz Ramonet. Pel que fa al jardí, s’obrirà als veïns, però abans es vol garantir la seguretat i l’accessibilitat al recinte.