“Entre un 80 i un 90 % dels desnonaments que es produeixen a Barcelona són per la impossibilitat de pagar el lloguer”, ha assegurat aquest dijous el regidor d’Habitatge de l’Ajuntament, Josep Maria Montaner. És per això, ha dit, que hauria estat convenient introduir dins l’avantprojecte de Llei de mesures de protecció de l’habitatge mecanismes per combatre els lloguers abusius, tal com es fa en altres països. Ha explicat que, per exemple, a Berlín l’Administració marca quins han de ser els lloguers a cada zona de la ciutat.

Tot i això i el fet de “no haver estat presents des del principi en les preses de decisions”, l’Ajuntament dóna suport a les modificacions de la llei de l’habitatge perquè entenen “la urgència i necessitat” i “per lleialtat institucional”. Amb els canvis, el govern de la Generalitat creu que s’esquivarà el veto del Constitucional i, a la vegada, es permetrà expropiar els habitatges buits durant un període que pot anar entre quatre i 10 anys.

La PAH, els impulsors de la ILP que va donar lloc a la llei original, no ha donat suport al nou text perquè, considera, proposa “eines feixugues, difícils d’aplicar i cares”.