Generar el doble d'energia renovable, per exemple des d'edificis municipals, és un dels objectius per a aquest mandat. L'Ajuntament, però, busca que també els particulars participin en aquest increment. Per fer-ho es planteja, entre altres mesures, llogar terrats per col•locar-hi panells solars. Una altra novetat és que l'energia d'aquestes fonts renovables, tant públiques com privades, es podrà comprar i vendre a través d'una nova empresa de caràcter públic i local. La intenció és que estigui operativa d'aquí a dos anys. Aquesta seria una alternativa per als usuaris d'autoconsum elèctric connectats a la xarxa, que des de l'any passat han de pagar el conegut com a "impost al sol", aprovat pel Govern espanyol. ELOI BADIA, regidor d'Energia "El que nosaltres garantirem és que aquell veí que vulgui posar panells solars, totes les traves que ara es troba, doncs li facilitarem nosaltres tota aquesta gestió administrativa, que és el que realment està fent que avui en dia no s'estigui implementant una major producció particular en aquest sector." L'estalvi energètic és l'altre eix bàsic del pla municipal. Una mesura és incrementar, amb 25.000 punts de llum més, l'enllumenat públic en què s'utilitzen LED i arribar així al 30 per cent del total. Però el gruix de la inversió, que en conjunt és de 130 milions d'euros, és per a la rehabilitació d'edificis amb l'objectiu de millorar-ne l'eficiència energètica.

La iniciativa pretén instal·lar plaques fotovoltaiques a la cobertura de tota la ciutat. D’aquest manera, l’executiu vol multiplicar per dos la generació elèctrica amb renovables des d’edificis municipals i incrementar-la en un 10 per cent en terrats i cobertures de particulars. El drecret del Govern espanyol sobre l’autoconsum elèctric frena aquest model, en fixar el pagament d’impostos per als usuaris que generin la seva pròpia energia, sempre que estiguin connectats a la xarxa elèctrica. Per això el regidor d’Energia, Eloi Badia, argumenta que amb aquesta empresa municipal vol esquivar aquest obstacle posat per part del Govern espanyol. “El que nosaltres garantirem és que aquell veí que vulgui posar panells solars, l’Ajuntament l’ajudarà i li facilitarà tots els tràmits per fer-ho possible”, ha explicat Badia.

Aquesta tardor, el govern municipal instal·larà punts d’atenció a les oficines d’habitatge per assessorar els ciutadans en energies renovables i autoconsum. El conjunt d’actuacions que l’Ajuntament impulsarà per canviar el model energètic de la ciutat tindrà un pressupost de més de 130 milions d’euros fins a 2019.