Les últimes mesures que el govern ha anunciat per fer front al "top manta" no han convençut bona part de l'oposició, que en el debat d'avui en la comissió l'han tornat a acusar de passivitat. Ciutadans i PP s'han sumat a la reprovació que ha proposat Convergència per com s'ha gestionat el fenomen. JOAQUIM FORN, portaveu del Grup Municipal de CiU "Fa un any que els estem dient com s'ha d'actuar i els resultats de la seva no actuació és que avui hem multiplicat per dos la població de persones manteres que vénen a la ciutat de Barcelona. Aquesta és la realitat." PACO SIERRA, portaveu del Grup Municipal de C's "Si nos hubieran hecho caso y hubieran hecho a la Guàrdia Urbana actuar, no tendrían que estar ustedes excusándose como estan haciendo." ÀNGELS ESTELLER, portaveu del Grup Municipal del PP "S'ha debilitat la Guàrdia Urbana i com a conseqüència de tota aquesta passivitat i permissivitat avui tenim una zona franca per als manters." La CUP, que veu nefasta l'acció de govern, s'ha desmarcat de la reprovació votant-hi en contra. JOSEP GARGANTÉ, regidor de la CUP Capgirem Barcelona "Perquè més enllà d'una pretesa neutralitat en la redacció només persegueix augmentar la criminalització dels venedors ambulants i la pressió policial." Esquerra ha condicionat el vot que el govern reconegués errors en la gestió, cosa ha aconseguit en un tens cara a cara amb el primer tinent d'alcalde. JORDI CORONAS, portaveu del Grup Municipal d'ERC "El govern reconeix errors en la gestió d'aquest fenomen durant aquest temps? I dos, el govern es compromet a tirar endavant les mesures socials i la lluita contra l'ocupació de l'espai públic?" GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde "Sobre el compromís, li dic, ho estem posant en marxa ja... -Reconeixen errors?... Evidentment sempre es cometen errors fent política... -Ho agafem com un sí i per tant ens abstindrem." Una abstenció en l'últim minut que ha salvat el govern de la reprovació. La votació ha acabat en empat, però l'executiu ha fet valer el vot de qualitat per imposar el NO.

Jordi Coronas, d’ERC, ha demanat tres requisits per decidir el vot: que el govern reconegui errors; que es comprometi a abordar el fenomen de la venda a la manta amb tota la seva complexitat, i que s’apliquin les mesures extretes de la taula de ciutat per abordar el “top manta” celebrada el 9 de març. Gerardo Pisarello, en representació del govern, s’ha compromès en tots tres requisits, cosa que ha decantat el vot d’Esquerra cap a l’abstenció.

CiU, el grup que ha presentat la proposta de reprovació, ha retret la “inacció del govern, que ha generat un efecte crida”. Joaquim Forn també ha acusat Ada Colau de fer un “gran contrasentit”, ja que l’Administració “ha fet els ulls grossos a la il·legalitat” alhora que “amenaça de sancionar els ciutadans”, una de les vies d’actuació contra la venda ambulant il·legal que preveu el pla de xoc presentat a finals de juny.

També han donat suport a la reprovació el Partit Popular i Ciutadans. Àngels Esteller (PP) ha lamentat que “s’ha enfortit el ‘top manta’ i s’ha debilitat la Guàrdia Urbana” i Paco Sierra (C’s) ha fet un toc d’atenció a Colau perquè ha afirmat que fa més d’un any que dura aquesta situació i “si el govern hagués fet cas, no hauria d’estar donant excuses i culpant altres cossos policials o l’Estat”.

Gerardo Pisarello ha defensat l’actuació municipal i ha afirmat que l’augment del nombre de venedors a la manta -que en uns mesos s’ha duplicat fins a prop d’un miler- no és culpa del govern. Ha explicat que confien en el pla de xoc que van presentar i que la solució ha de venir de la col·laboració entre administracions. Precisament aquest dimarts va tenir lloc la primera reunió entre l’Ajuntament, la Generalitat i l’Estat a instància del síndic de greuges de Catalunya.

Les altres forces que han votat en contra de la reprovació han estat el company de govern de BComú -el PSC- i la CUP. Josep Garganté, però, ha explicat que el vot del seu grup municipal no és per defensar l’acció municipal per tractar el “top manta”, sinó perquè la proposta de CiU “només busca augmentar la criminalització dels manters i la persecució policial”.