La d'avui era la primera vegada que ajuntaments afectats pel "top manta", Generalitat i Estat es veien les cares en una mateixa taula per abordar aquest fenomen. Ho han fet convocats pel síndic i tots s'han mostrat disposats a col•laborar. Però també hi ha hagut retrets. El representant del Govern espanyol ha dit que des que Ada Colau és alcaldessa s'han reduït les operacions conjuntes amb la Policia Nacional, i ha instat l'Ajuntament a recuperar la col•laboració amb aquest cos. EMILIO ABLANEDO, subdelegat del Govern espanyol "La alcaldesa, que sabe que tiene el gobierno a su disposición, para cuando decida tomar la iniciativa para reemprender estas actuaciones conjuntas, que podamos todos responder de la manera mas eficaz posible." Més col•laboració hi ha, en canvi, amb els Mossos d'Esquadra, amb qui s'han anunciat patrulles mixtes a la zona del port per evitar la venda a la manta. Els ajuntaments també es coordinaran en accions socials i campanyes informatives. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "Aquí no ens hem instat a fer cap solució màgica aquest mateix estiu però sí per augmentar la intensitat de la feina i per augmentar la col•laboració i la coordinació entre nosaltres." JORDI JANÉ, conseller d'Interior "Ho veuran properament a Barcelona, estem arribant a acords amb el Port, amb l'Ajuntament i amb els Mossos d'Esquadra per fer actuacions que evitin que s'acabin instal•lant en el port." Tots els agents avui reunits es tornaran a trobar el mes de novembre per fer balanç del que s'hagi fet en els propers mesos.

A la sortida de la reunió, el síndic de greuges, Rafael Ribó, ha destacat la voluntat de treballar coordinadament per part de les diverses institucions que han participat en la reunió. D’entrada, la Generalitat, la Delegació del Govern espanyol i els ajuntaments de Barcelona, Salou, Roses i Sitges formaran el “nucli impulsor” i seran els encarregats de programar les accions. Ribó ha afirmat que l’objectiu és “eradicar” el “top manta” perquè “no és propi d’una societat democràtica madura”.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha encapçalat la representació del consistori a la trobada. Colau ha assegurat que des de l’Ajuntament no volen resoldre la problemàtica només a la ciutat perquè, diu, “no volem passar la pilota”. Colau ha reiterat que “no és poden permetre zones d’impunitat” i, en aquest sentit, ha avançat que “en els pròxims dies” es duran a terme dispositius policials al port.

També ho ha apuntat el conseller d’Interior, Jordi Jané, que ha afegit que es vol evitar que els manters “s’acabin instal·lant”. Una altra de les línies en què volen incidir és en la investigació per seguir la pista d’on provenen els productes que es posen a la venda en el “top manta”, on es falsifiquen i qui hi ha al darrere.

El subdelegat del Govern espanyol, Emilio Ablanedo, ha posat dades sobre la taula per defensar que han incrementat les inspeccions de duanes al port. Ablanedo ha retret a l’equip d’Ada Colau que la col·laboració amb la Policia Nacional ha caigut en picat des que estan al govern. Ha assegurat que en els primers mesos de 2015 es van realitzar 34 operacions conjuntes però des de l’arribada de Colau al consistori, el maig de 2015, la policia municipal i l’espanyola han treballat conjuntament en dues ocasions.

També han assistit a la reunió representants de Duanes, Policia Nacional i Guàrdia Civil, el director de la policia, Albert Batlle, el comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, el president del Port de Barcelona, Sixte Cambra, i alcaldes i representants de diversos municipis del territori, com Castelldefels, Figueres i Llançà.