El Raval sud s'estrena a la festa i ho fa reivindicant-se com un escenari imprescindible per dibuixar un gran itinerari cultural i cívic a la ciutat. FINA GARCIA, membre d'Impulsem "Estem reivindicant l'existència del Raval. D'un Raval cultural, més enllà de les notícies quotidianes que surten sobre el Raval. I un espai que viu i creix entre dues artèries importants com és la Rambla i com és el Paral·lel." L'any passat la remodelació del Paral·lel era la reivindicació principal de la feata. Enguany la celebració arriba amb el convenciment que la reurbanització de la via començarà l'any que ve. L'abril de 2014 s'iniciaran les obres per crear quatre places noves al lateral que fa frontera amb l'Eixample, i un carril bici bidireccional col·locat al centre de l'avinguda. Tot plegat, per insuflar vida al Paral·lel. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "El que s'ha de fer és tirar endavant, lluitar i aconseguir que aquest carrer la gent el gaudeixi i el senti seu i es converteixi en un lloc cultural important de la nostra ciutat." Es vol convertir l'espai en el Broadway català. Una zona que destaqui per les sales d'espectacles, l'oci i el lleure. LLOLL BERTRAN, actriu "Com més creixi i com més gent s'hi apunti millor, això és veritat. I el Paral·lel és molt llarg." JOAN PERA, actor "Ha de ser un moviment ciutadà i social. Però ciutadà de tota la ciutat. No només del Poble-sec, sinó de tota la ciutat. Com a Nova York hi ha el carrer 42." I per aconseguir-ho calen visitants, d'aquí i de fora. Per això un dels reclams dels organitzadors de la festa és que el bus turístic faci parada al Paral·lel.

“Paral·lel i Raval.Fem festa junts” és el lema escollit per a aquesta celebració, que reivindica situar tota aquesta zona al mapa mental dels barcelonins. Per primer cop, el Raval sud se suma a la festa amb la participació de 26 entitats. Aquesta incorporació s’emmarca en el pla de transformació del Paral·lel i que preveu dibuixar un gran itinerari cultural i cívic que uneixi la rambla i el Paral·lel a través de les Drassanes.

La celebració d’avui, fins a la 1 de la matinada, inclou actuacions musicals, una mostra d’entitats, o, coincidint amb el Corpus, la creació d’una catifa de flors. Hi ha jornades de portes obertes a Arts Santa Mònica, el Museu Marítim o els Jardins de Baluard, i els teatres del Paral·lel -Barts, Victòria, Condal i El Molino- ofereixen descomptes del 50% en el preu de les entrades que s’adquireixin avui mateix.

Afectacions en les línies d’autobús

La celebració, que s’acaba una hora abans que l’any passat, implicarà talls de trànsit fins a les 8 del matí de diumenge. Les afectacions -amb limitacions o desviacions del recorregut- es produeixen en les línies d’autobús de TMB que circulen pel tram del Paral·lel entre el carrer de Palaudàries i el de Margarit, és a dir, la D20, 20, 21, 24, 36, 64, 91 i 121. Davant d’aquests canvis, es recomana l’ús del metro en els desplaçaments per arribar a la festa.

El projecte de remodelació del Paral·lel

El pla de millora del Paral·lel, que pretén convertir l’avinguda en un motor econòmic, turístic i comercial de Barcelona, ja té projectes i terminis definits. A finals d’aquest any es construirà un col·lector que ha de resoldre els problemes d’inundacions al tram sud de la via. Però el gruix de les reformes s’iniciaran el 2014. A partir de l’abril de l’any que ve començaran les obres de reurbanització de l’espai, amb canvis al carril bici i la creació de noves illes.