Els habitatges en venda o lloguer de més quatre mesos hauran de tenir un certificat d’eficiència energètica, segons el que disposa el Reial Decret aprovat pel Govern espanyol el passat 12 d’abril.

A Catalunya, aquest informe l’emet l’Institut Català de l’Energia i és una forma de valorar el consum energètic, a través d’una lletra similar a la dels electrodomèstics. Té una variabilitat d’eficiència energètica molt gran que va des de la lletra A fins a la G. La A que és la millor qualificació que es pot obtenir i suposa gastar 10 vegades menys que la G.

El certificat té una vigència de 10 anys i es calcula que a Catalunya l’hauran de sol·licitar més de 230.000 habitatges.

Els encarregats de fer aquest certificat seran tècnics qualificats, que poden ser arquitectes, enginyers industrials o aparelladors, que mesuraran l’aïllament, la coberta i les finestres de l’edifici. També examinaran el sistema de calefacció, la refrigeració i l’aigua calenta.

Test d’energia

L’informe també haura d’incloure recomanacions i mesures per incrementar l’eficiència energètica de l’immoble. Des del Col·legi d’Aparelladors han anat més enllà i elaboren un test d’energia, que també afegeix l’ànalisi de les despeses reals de l’habitatge i els hàbits de les persones que hi viuen per estimar les millores que es poden introduir per fer un consum més eficient i reduir la factura.

Rehabilitació eficient

La normativa també persegueix impulsar la rehabilitació dels edificis seguint criteris d’eficiència energètica. Cada vegada hi ha més oferta i demanda. Celobert per exemple és una cooperativa d’arquitectes i enginyers especialitzada en fer intervencions de millora que segueixen els criteris d’eficiència energètica.