Sis anys després de la mort del periodista i activista del barri, s’ha inaugurat la plaça que duu el seu nom. Una comissió veïnal va proposar al març a la Ponència de Nomeclàtor que l’antiga plaça de Can Felipa es convertís en la de Josep Maria Huertas.

Uns mesos després

La proposta era que la plaça fos batejada al mes de setembre, coincidint amb la Festa Major del Poblenou. La idea no es va fer efectiva per aquelles dates, per això van demanar al regidor de Sant Martí que la nova nomenclatura per a la plaça de Can Felipa s’estrenés coincidint amb el sisè aniversari de la mort del periodista, el primer cap de setmana de març de 2013. La Ponència de Nomenclàtor, que té com a criteri no dedicar carrers a una persona abans de cinc anys de la seva mort, va aprovar el de Huertas Claveria en la reunió del 26 de juny de l’any passat. Al setembre ho va comunicar oficialment al districte de Sant Martí.

Símbol del periodisme català

Josep Maria Huertas es va fer conegut quan, el 1975, va ser condemnat en un consell de guerra per un reportatge publicat al diari ‘Tele/Express’. La mobilització que van dur a terme ell i els seus companys per la llibertat d’expressió va desembocar en la primera vaga de premsa des de la Guerra Civil. Va passar vuit mesos i 20 dies a la presó Model de Barcelona i es va convertir en el símbol de tota una generació de periodistes.

En arribar la democràcia, Huertas Claveria va desenvolupar un gran treball d’investigació sobre el passat i el present de Barcelona i els seus reportatges van aportar dades a una cinquentena de llibres. La seva trajectòria professional ha estat exemple per a molts professionals dels mitjans de comunicació. Quan va morir, el 2007, Huertas Claveria era el degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya.