Fa tres setmanes que els van desallotjar de la nau del Poblenou on vivien. Des de llavors, viuen en albergs i pensions municipals. Almenys, fins a finals de mes. Però saben que el seu futur requerirà regularitzar la seva situació legal a Espanya. "Si nos pueden dar papeles y trabajo... eso es lo que necesitamos..." Per aconseguir-ho, un dels documents necessaris és el certificat d'arrelament. El dóna la Generalitat. Però per tenir-lo, els cal tenir feina i sense papers, això és impossible. Així que després de reunir-se amb Benestar i Família, s'ha arribat a una solució provisional. XAVIER BOSCH, director general d'Immigració de la Generalitat "És un document que s'ha fet ad-hoc per justificar que es tracta de gent en situació de vulnerabilitat..." Des de la Xarxa de Suport als Assentaments estan satisfets amb la mesura. Saben, però, que l'última paraula la té la subdelegació del govern. MONTSE MILÀ, membre de la Xarxa de Suport als Assentaments "Ja teniem clar que això depÈn de la subdelegació del govern. Però almenys, que el govern català no es posi ja el primer pal a les rodes..." De moment, només vuit persones havien demanat el certificat d'arrelament. I en tots els casos se'ls havia denegat. Des de la Xarxa de Suport als Assentaments confien que el nou document sí que sigui vàlid per a les prop de 300 persones que malvivien a la nau ocupada del carrer de Puigcerdà.

La Generalitat es va comprometre fa unes setmanes a accelerar la tramitació d’aquests expedients. El problema és que molts no s’hi poden acollir perquè no tenen una feina estable. Des de la Xarxa de Suport als Assentaments consideren que la situació de desenes de persones és un carreró sense sortida, ja que no tenen feina i sense papers no els donen feina enlloc. Alhora, necessiten aquesta feina per aconseguir el certificat d’arrelament que els permetria obtenir els papers.

Durant la reunió d’aquest dimecres, el director general d’Immigració de la Generalitat, Xavier Bosch, s’ha compromès a coordinar-se amb el Consistori amb l’objectiu que els Serveis Socials de Barcelona emetin un informe social individualitzat per a cada integrant d’aquest col·lectiu recomanant l’arrelament per raons humanitàries, tal i com preveu la Llei d’Estrangeria. Sobre aquesta base, la Generalitat tramitaria favorablement l’informe d’arrelament i aleshores la regularització d’aquestes persones estaria finalment en mans de la Subdelegació de Govern.

Coincidint amb la trobada, a les portes del punt on se celebrava la reunió s’hi han concentrat una trentena de persones. La majoria dels subsaharians que van ser desallotjats el mes passat de la nau del carrer de Puigcerdà viuen a les pensions que els va oferir l’Ajuntament.