Enmig de la multitud que omple aquests dies el centre de Barcelona... és freqüent trobar-se amb imatges com aquesta. Les altes temperatures fan que molts optin per treure's la samarreta sense saber que això està prohibit des de fa més de dos anys. "M'he tret la samarreta i he anat a nadar a la platja i ara estem tornant. No cregui que necessiti samarreta. Per què és il·legal, tu ho saps?" Tot i això, ell continua com si res, mentre d'altres, en saber-ho... prefereixen posar-se la samarreta per estaviar-se situacions com la d'aquest noi... a qui una parella d'agents ha convidat a vestir-se. "He pensat que podia passejar sense samarreta però ha vingut la policia. No ho sabia, no hi ha per tant. Me l'he posada i continuo passejant." L'ordenança recull multes que van dels 300 als 500 euros per aquells que vagin del tot despullats i es neguin a vestir-se. En cas d'anar seminus, és a dir sense samarreta, i no fer cas tampoc de les advertències dels agents, la multa va dels 120 als 300 euros. El cas, però, és que poques vegades arriba la sanció. Són molt pocs els qui es resisteixen a les indicacions de la Guàrdia Urbana. En total en els dos anys de vigència de l'ordenança se n'han posat poc més de 200. I això que els agents hi estan bastant a sobre. NASSER MOHAMED, cambrer "Aquí en el restaurante no vienen sin camiseta. A veces vienen paseando y la policia los para y les obliga a ponerse la camiseta" RAFA, cambrer del restaurant l'Oliva "lA Guardia Urbana siempre les explica que se tienen que poner la camiseta pero nunca les multa ni nada. Simplemente les informa pues que es un sitio en el que hay que ir tapado." La norma, però, té excepcions. Si algú vol anar sense samarreta... només cal que vagi al passeig marítim, o als carrers propers a les platges. Allà ningú no li dirà res.

La Guàrdia Urbana no multa totes les persones que passegen sense samarreta, només aquelles que un cop advertides es neguen a vestir-se. En aquests casos les multes poden anar dels 300 als 500 euros, si l’individu va despullat del tot, o dels 120 als 300, si  va seminu.  El cas, però, és que molt pocs són els que no segueixen les indicacions dels agents.

Aquests canvis en l’ordenança del civisme van entrar en vigor el maig de 2011 després que s’aprovés al ple que s’havia celebrat un mes enrere. La norma va tirar endavant amb els vots a favor de PSC i CiU, l’abtenció del PP i els vots en contra d’ICV i ERC.

La prohibició, però, no s’aplica a tota la ciutat. El passeig marítim i els carrers propers a la platja n’estan exempts.