Mai no va explicar la seva història fins als 55 anys, quan va decidir parlar per preservar la memòria històrica. Josefina Piquet, que va ser coneguda com “la nena del 36”, ha mort a Barcelona als 78 anys després d’haver difós la seva història durant 10 anys en més de 400 xerrades per a 25.000 estudiants, així com en llibres i entrevistes. Piquet va formar part de l’associació de Dones del 36, una agrupació que va guanyar el premi Maria Aurèlia Campany i que es va dissoldre l’any 2006 per l’edat avançada de les seves integrants.

Tot i la desaparició de l’associació, Josefina Piquet va continuar amb la seva tasca de sensibilització social, explicant el que va viure quan tan sols era una nena. Piquet va néixer l’any 1934 al barri de Sarrià, i provenia d’una família de classe mitjana de Barcelona. El seu pare era sindicalista i militant de la CNT i se’n va anar al front. Ella i la seva mare van fugir mesos després a Figueres, on Piquet va viure nombrosos bombardejos fins al punt de sobreviure després de quedar sepultada. Finalment van fugir fins arribar a França, on es van exiliar durant més d’una dècada. Amb 10 anys, ja havia viscut experiències que li van marcar la vida.

Després d’anys de silenciar la seva història, el 1997 va començar a treballar per recuperar la memòria històrica dels exiliats catalans durant la Guerra Civil Espanyola. Va ser així com va començar a treballar amb el Consell de Savis del MHCat, un grup d’història oral i viscuda del qual formen part persones grans, voluntàries del museu, que juntament amb alumnes, docents i altres membres del consell comparteixen les seves experiències.

Un llegat a la disposició de l’Arxiu Històric de Catalunya

El Museu d’Història de Catalunya i la Conselleria de Cultura de la Generalitat han lamentat en un comunicat la mort de Josefina Piquet, i han destacat la seva tasca divulgativa a les escoles catalanes. Una tasca que no acaba amb la mort de Piquet, ja que aquesta va recollir durant els últims anys nombrosos documents i informació que havia classificat per posar-la a disposició de l’Arxiu Històric de Catalunya.

Entre la documentació hi ha elements de la seva història personal, una recopilació d’informació dels actes organitzats per les Dones del 36 i també l’arxiu personal de Trinidad Gallego, una de les companyes en l’associació que va passar set anys a la presó per pertànyer al Partit Comunista. Tot i que la coneguda com “la nena del 36” ha mort abans de poder lliurar el seu llegat a l’Arxiu Històric, la família ho farà per ella durant les properes setmanes. Josefina Piquet ha mort amb la memòria fresca, i amb desenes d’arxivadors plens de documentació per preservar.