La Via Lliure convocada per Ara És l’Hora ha format una gran onada de colors en més de cinc quilòmetres de l’avinguda Meridiana.

A les 17.14 h -com ja és tradicional en les mobilitzacions independentistes- un punter gegant mogut per esportistes com la maratoniana Carme Ballesteros o la regatista Natàlia Via-Dufresne ha recorregut el passadís central de la Via Lliure, des de Can Dragó fins a l’escenari central. En aquest moment, els 135 trams en què s’ha dividit la Meridiana -tants com escons té el Parlament- han quedat tenyits dels 10 colors dels eixos temàtics en què hauria de basar-se una hipotètica futura república catalana: democràcia, equilibri territorial, solidaritat, món, diversitat, sostenibilitat, igualtat, justícia social, innovació, cultura i educació.

L’acte ha arrencat quan l’Emma, la noia que va dipositar la butlleta a l’urna de la Via Catalana de 2014, ha passat el testimoni a 10 joves nascuts el 27 de setembre de 1997 i que sí que podran votar per primera vegada en aquestes eleccions autonòmiques.

Durant els més de 45 minuts que la gran fletxa ha avançat enmig de la marea humana, els assistents han anat aixecant els seus punters assenyalant cap al Parlament, i tenyint de color el seu recorregut. Durant els més de 45 minuts que ha durat aquest itinerari, s’han sentit crits a favor de la independència.

Quan el punter ha arribat al final de la Meridiana, a la confluència amb el carrer de Pujades, ha estat encaixat a l’escenari i s’ha configurat un gran mosaic multicolor a tota la Meridiana. Aleshores han començat les actuacions musicals a càrrec del Cor Jove de l’Orfeó Català, i també els parlaments dels organitzadors.

La mobilització d’aquest any ha tingut una connotació més política que la d’altres anys, per la coincidència amb la campanya electoral i la proximitat dels comicis del 27 de setembre. De fet, les expresidentes de l’ANC i Òmnium cultural, Carme Forcadell i Muriel Casals, ocupen els números dos i tres de la llista de Junts pel Sí.

Artur Mas, que havia deixat la porta oberta a participar en la mobilització, finalment no hi ha assistit. Segons la candidatura de Junts pel Sí, no hi ha anat per preservar el seu paper institucional com a president en funcions. Els qui sí que han estat presents a la Via Lliure han estat altres membres de la candidatura sobiranista, com el cap de llista Raül Romeva, Oriol Junqueras (ERC), o Lluís Llach, que encapçala la llista de la demarcació de Girona.

A l’acte també hi han assistit altres cares conegudes, com l’expresident del Barça Joan Laporta, l’economista Xavier Sala i Martín, la periodista Karmele Marchante, la cantant Núria Feliu i el futbolista del FC Barcelona Gerard Piqué, que ha estat vist al tram 46.